PRASK22 09 – Vaval 21 month ex Caroni

Dnes je čas se podívat na rum číslo devět z našeho slepého společného adventního kalendáře z roku 2022. Od posledních dvou vzorků jsme se radikálně přesunuli, místo sladšího španělského rumu tady máme světlý rum vesnického a zemědělského stylu.

Jsme totiž na Haiti, v domově Clairinů, o kterých jsem již několikrát psal. A to i o Clairinu Vaval, ze kterého vychází dnešní vzorek. Co je to Clairin? Je to autentický rum z Haiti. Vyrábí se pouze z lokální cukrové třtiny, která se sklízí, převáží i lisuje pouze pomocí živé síly. Vylisovaná čerstvá třtinová šťáva se nechává fermentovat v otevřených nádobách, přirozeně, divoce a dlouze. Destilace pak probíhá na roztodivných přístrojích, často vyrobených na koleni. A většinou se rum nestaří a ihned se popíjí, místní si pro něj často chodí rovnou s kanystrem.

Clairin Vaval se pálí ve vesnici Cavaillon v palírně Arawaks. Vede ji, jako druhá generace rodiny, Fritz Vaval. Ten také vlastní 20 hektarů pole, kde se pěstuje cukrová třtina odrůdy Madame Meuze a osli, kteří zajišťují dopravu sklizené třtiny i pohon lisovacího mlýnu. Po několikadenní fermentaci se po várkách destiluje na kolonovém přístroji, vyrobeném z barelů na benzín a poháněném parním strojem ze staré lokomotivy. Destiluje se na finální sílu jen mezi 50 a 55 % a destilát se slévá do 200 litrových plechových sudů na následné odležení.

Foto od majitele lahve

Většina Clairinů jde poté rovnou místním nebo se odváží na lahvování. Dnešní Clairin má ale jinačí cestu, patří k těm vybraným pro staření. 21 měsíců si totiž v letech 2016 až 2018 poležel v sudu #CARVA2, ve kterém předtím zrál rum Caroni. Sud byl poté vybrán a stočen pro Belgii v přirozené síle 48,6 %.

Vůně krásná, hned je jasné, že toto je Clairin. Je tady ovoce a vegetace, objevuje se zatuchlost a bylinky. Občas problesknou tóny známé spíše z agricole stylu, trošku tu voní ovocná pálenka. A celkově je lehká a jemná.

Chuť je také jemné, dokonce je hladká až krémová. Je plná a vlastně hodně jemná, přitom plná. Působí i nasládlé, je přitom dost suchá. Začíná zatuchle až technicky, poté se prodere do popředí spousta ovoce. A k němu i nějaká zeleň a náznaky tequily.

Dozvuk je ještě více zelený a vegetační, opět s ovocem a tequilou. V pozadí je pak sladká zatuchlost a nějaké bylinky. Celkově je silný a výrazný.

Tento Clairin je moc dobrý. Pokud vám chutnají bílé rumy nebo dokonce bílé Clairiny, je skoro povinnost ochutnat i nějaký stařený. Pokud vám bílé rumy nechutnají, tak možnost vyzkoušet nějaký z nich jen lehce stařený a lehce zjemněný se také počítá. Rum je to na půl cesty. V sudu nepobyl tak dlouho, aby chytil přehnanou dřevitost nebo se úplně zakulatil. Ale zároveň ještě nestihl ztratit svoji ovocnost a přírodnost, tím i svoji zajímavost.