Clairin Vaval

Co je to Clairin jsem již psal v obecném článku, nyní je ale čas se na ně podívat konkrétněji. Každopádně rychlé shrnutí, jedná se o autentický rum z Haity. Vyroben je z čerstvé šťávy z lokálně pěstované cukrové třtiny, sklizené, přepravované a lisované často pomocí živé síly. Fermentace je otevřená a divoká, velice dlouhá. Pálí se pak na destilačních přístrojích domácí výroby – od úprav starých kotlů až po doma vyrobené konstrukce.

Clairin Vaval patří k prvním Clairinům, které se dostali na veřejnost. Jeho výrobce je Fritz Vaval, pracující v palírně Arawaks. Ta sídlí v Cavaillonu a byla založena jeho otcem. Ten dále vlastní 20 hektarů pole, kde bez použití chemie nebo pesticidů roste cukrová třtina odrůdy Madame Meuze. Sklizená třtina má dopravu k palírně zajištěnou díky oslům, na místě je pak lisována v malém mlýnu. Fermentace trvá 3 až 5 dní, pálení probíhá v menších várkách na kolonovém přístroji. Ten ale rozhodně nevypadá jako v nějakém lihovaru. Je totiž vyroben z barelů na benzín a poháněn parním strojem ze staré lokomotivy. Výsledný destilát mívá mezi 50 a 55 % a slévá se do 200 litrových sudů, ve kterých chvíli odpočívá, než se odvezou na lahvování.

Moje láhev má sílu 51,1 % a pochází z roku 2015. Na degustaci jsem ochutnával jinou várku ze stejného roku, ale v síle 51,5 %. Aktuálně je v prodeji láhev v síle 49,3 z roku 2018. Snad ani nemusím psát, že v tomto rumu není žádné barvivo, dochucení nebo doslazení.

Když jsem narazil na Vaval poprvé na degustaci v plzeňské Pivotečce, byl to velice kontroverzní rum. Pro osazenstvo zvyklé spíše na stařené rumy španělského a britského stylu bylo setkání s divokým a nestařeným „agricole“ v plné síle rozhodně zážitek. A hned se vyprofilovaly dvě skupiny lidí, ti co jim nechutnal a ti co si ho zamilovali.

Já ve Vavalu cítil onen pověstný silný smrádek, ale postupně objevoval tu spoustu ovoce, tu šťavnatost a svěžest. Byly tam ananasy a papája, byly tam stopy zelené vegetace a čerstvé šťávy. Chuť pak byla hutná a drhnoucí, výrazná a silná. Se spoustou vegetace a hlíny. V dozvuku se více vrátilo ovoce, například mandarinky, byl také hodně svěží.

Po prvotním šoku jsem objevil hodně zajímavý rum, výrazně vegetativní s hromadou ovocnosti v pozadí. A řekl si, že ho musím mít doma. A tak se i stalo.

Když se doma propíjím svou lahví, snažil jsem se postupně sepsat i nějaké poznámky. Ale až moc často jsem se přistihl, že prostě jen popíjím a nic nepíšu. Pokusím se tak shrnout dojmy takto na konci.

Vůně je prostě šťavnatá a plná ovoce. I přes 50 % je příjemně jemná. Kromě ovoce je zde vždy i lehká třtinovost. Celkově je sušší, jen jemně sladká, tak nějak třtinově nasládlá. Žádný smrádek už nenacházím, to spíše tóny nasládlé techničnosti.

Chuť je jemně sladká a ovocně šťavnatá. Je lehoulince pikantní, ale nic co bych neočekával od neředěného rumu. Očekávaně je také ovocná, ta spousta ovoce je ohromující. To přinese trošku více sladkosti, celkově je Vaval ale stylem spíše suchý. Je svěží a lehce zatuchlá zároveň.

Dozvuk je plný šťavnatého ovoce a třtinové nasládlosti. Je tu lehká zatuchlá vegetace a sladká suchost. Když ho porovnám s Casimirem, tak je Vaval šťavnatější a ovocnější.

Clairin Vaval je nádherný a poctivý rum. Šíleně bohatý a ovocný, třtinově nasládlý. K tomu lehká techničnost, šťavnatá zatuchlost a zasmrádlá vegetace. Takovouto divokou ovocnost jen tak nikde nenajdete. Pro mě to byl první Clairin, který jsem ochutnal. A po něm následovala řada dalších.

Clairiny se aktuálně prodávají za méně než 1300 Kč. Na první pohled se to za bílý rum může zdát dost, ale tato cena má zde své opodstatnění. Řemeslná a divoká výroba na Haiti ve spojení s poctivou výkupní cenou, plnou chutí i neředěnou silou společně tvoří zážitek, který stojí za ochutnání. A pokud se vám nechce dávat tolik peněz za celou láhev, můžete ochutnat i vzorek od Dramroom.