Zacapa je velmi známou značkou rumů, v Čechách dost oblíbenou. Dokonce často známou jako synonymum pro prémiový rum. Já tu mám jen recenzi jednoho z jejich méně obvyklých kousků, Zacapa Straight from the Cask. Pil jsem ale i Limitady 2014 a 2015, Edición i Etiquetu Negru. Možná je čas je sem také doplnit. Teď ale k Reservě Limitadě 2019, slepému vzorku číslo 7 z našeho slepého společného adventního kalendáře z roku 2022.
Rumy Zacapa pocházejí z Guatemaly a fungují pod dohledem master blenderky Loreny Vásquez. Značka byla vytvořena v roce 1976 při příležitosti oslav 100 let od založení stejnojmenného města. Rum se v Industria Licorrera Guatemalteca ale produkuje už od roku 1914. Rumy Zacapa se nevyrábějí z melasy, používá se zde vylisovaná šťáva z cukrové třtiny. Ta se jen povaří, aby se zbavila části vody a déle vydržela. Fermentace trvá 5 dní a používá se kmen kvasinek získaný z ananasů. Po destilaci jsou rumy uloženy do sudů a nechávají se zrát ve vysoké nadmořské výšce 2000 metrů nad mořem. To zpomaluje stárnutí a zmenšuje úbytek rumu.
Jejím nejznámějším (a pro většinu lidí jediným známým) rumem je Sistema Solera No. 23. Dřív byl tento rum označován jako starý 23 let, jedná se ale jen o nejstarší složku. Vzhledem ke staření systémem solera obsahuje tato láhev rumy staré od 6 do 23 let.
Reserva limitada je ročníková edice, vydaná vždy v jeden rok v omezeném množství. V roce 2019 tedy vyšla zatím poslední z nich, který představuji dnes. Nejprve jsou vybrané nejlepší sudy z klasických zásob, aby rum poté ještě na konci zrál v sudech po sladkém víně odrůdy Moscatel. Stáří tohoto rumu je tak 6 až 24 let a lahvuje se v síle 45 %.
Ve vůni je hodně karamel, pak nacházím kávu a sušené ovoce, postupně zesilují tóny sladkého vína. Už na první přivonění je to jasný španělský styl rumů. Když nechám vůni otevřít, objevuje se toho ještě víc. Například větrovost a bylinky, až lehce taková zubní pasta. Zesiluje také hutnost a sladkost, nacházím i trochu zatuchlost. A málem bych zapomněl ještě na jemné dřevité tóny.
To chuť už je hodně sladká. Tvoří ji rozinky a sladké víno, je tady sušené ovoce a sladká dřevitost. A k tomu trocha koření. Celkově je dost plná a také je hodně jemná.
Dozvuk je pak vcelku jednoduchý a neohromující. Cítím skoro jen sušené ovoce, nejvíce rozinky. A okolo ještě stopy dřeva.
Tady bylo těžké poznat konkrétní rum. Je to jasný španělský styl, nejspíš trochu doslazený rum a k tomu sudy po sherry nebo víně. Ale napadali mě spíš rumy od dominikánských Oliver a Oliver, nebo třeba styl Dos Maderas. Na Guatemalu jsem asi zapomněl, nebo si možná Zacapy pamatuji méně sladké.
Hodnocení? Jde to. S tímto rumem by se dalo skamarádit, určitě v sobě skrývá ještě trochu víc, než ukázal jen při této krátké příležitosti. Ale je to rum, co patří do své kategorie a ničím speciálním nevybočuje. A ať si každý rozhodne, jestli je to dobře nebo špatně. Pokud chcete ochutnat jen vzorek, tak koukněte na DramRoom, kde je skladem.