Zacapa Centenario 23 Años Straight from the Cask

Všichni, kdo pijí rum, znají Zacapu. Nejlépe tu klasickou „dvaceti-tříletou“ co je směs šestiletých až dvaceti tříletých rumů. Tato značka schovává i několik lepších věcí, které lze nalézt už po rychlém hledání. To jsou třeba ročníkové Reservy Limitady. A pak je tu něco, o čem skoro nikdo neví a co vybočuje z řady ostatních Zacap.


Straight from the Cask je limitovaná a dnes už špatně sehnatelná Zacapa. Je to pravděpodobně jediná Zacapa, která byla lahvována „přímo ze sudu“. Co přesně to znamená a jaké je zde případně míchání jsem se nedočetl. Ředěná je na 45 %, což je pro Zacapu nadprůměr. Počet lahví je neznámý, ale mělo by se jednat o několik desítek tisíc kusů, lahvování probíhalo kolem roku 2005.

Vůně se zdá uzavřená, ale je jemná a nasládlá. Ze začátku cítím silně karamel a citrusy, k tomu sušené ovoce. Po rozvinutí bych jí popsal jako citronový cheesecake a karamelové sušenky.

Chuť je hutná a sladká, lehce pikantní a hřejivá. Musí se chvíli povalovat v puse, než se rozjede a ukáže vše. Objevuje se tu karamel a spousta ovoce. Citrusy, kandovaná citronová kůra a sladké víno. A v pozadí troška medu.

Dozvuk je pak bohužel spíše kratší. Obsahuje citrusy, citronovou kůru a karamel, které najdeme i v chuti. Zde tyto tóny pokračují ještě do bonbonů a želé.

Jedná se o zajímavý rum, velice nepodobný ostatním Zacapám. Po ochutnání bych ho přirovnal spíš k nesladkému karamelovému A.H.Riise a ne k Zacapě. Chuťově to ale rozhodně není špatný rum.

Zajímavá je tu sladkost – oproti Zacapám je znatelně méně sladký, působí vyloženě suše. S ostatními limitovanými Zacapami se tak porovnává obtížně. A zase oproti suchým neslazeným rumům působí silně sladce, je to špatně zařaditelný rum. Ale vzorek už došel, takže další porovnávání nebude.