Glenmorangie – 10 yo, A Tale of Cake a Allta

Podrobnější recenze různých whisky Glenmorangie, které jsem ochutnal na degustaci, vezmu v trochu jiném pořadí. V této první části se kouknu na úvodní desetiletou, dezertní A Tale of Cake a experimentální Alltu.

Glenmorangie 10 yo je základní láhev této palírny, whisky od které se odvozuje většina dalších plnění. Poprvé byla vydána už před více než 175 lety zakladateli Glenmorangie. Tato whisky zraje 10 let v sudech po bourbonu a ve výsledku by měla být jemná, měkká a delikátní. Použité sudy by prý měli být first a second fill v poměru 60:40 a v lahvovaná je v síle 40 %.

Poprvé jsem tuto whisky ochutnal už před 5 lety, po ní jsem ochutnával ještě Lasantu a Quintu Ruban. Podruhé jsem tuto whisky měl nyní, jako úplný úvod této degustace. Před lety jsem v této whisky našel louku a slad, sladkou mléčnou a hořkou čokoládu a sladké broskve s meruňkami. K jejímu věku a ceně jsem ji ohodnotil jako slušnou a pitelnou.

Nyní její popis začnu tím, že pro začátek Glenmorangie degustace je to ideální startér. Poznáte, odkud další whisky vzešli a zároveň se rozehřejete něčím hezkým a příjemným. Rovnou řeknu, že tato whisky je jemná a přitom plná, je sladká a velmi pitelná, prostě nádherná desetiletá 40% whisky.

Ve vůni je svěží a trochu šťavnatá, pěkně jemně hutná a docela sladká. Je tu obilí, med, ořechy a dřevo, pak broskve a stopy dalšího ovoce.

Chuť působí docela dost sladce a je zároveň velmi jemná. Je bohatá, je zde sladké obilí a hutná krémovost, medové dřevo a medové ořechy. Také jsou zde lehké stopy čokolády a chladivosti. Obilné tóny na konci přejdou více do cukrovosti.

Dozvuk je plný, šťavnatý a hlavně jemný, je sladký a krémový. Je zde spousta medu, dřeva a ořechů, na konci jsou stopy suchosti.

A Tale of cake je limitovanou edicí Glenmorangie pro rok 2020. Jejím základem je stejná whisky, jako v desetileté Glenmorangie, poté je ale ještě finišována 1 rok v sudu po dezertním tokajském víně. Lahvuje se také ve vyšší síle, s 46 %.

Tato whisky je hravá, stačí se podívat na její design i příběh. Ono i samotné jméno je s tím velmi spojeno. Na začátku byly vzpomínky na pečení, na obrácený ananasový dort a na koláče pečené s babičkou. Pokračovalo to nápadem, zachytit tyto momenty ve whisky. A výsledkem byla tato dezertní tečka.

První dojem z vůně je trochu zvláštní, nečekaný. Je silně nasládlá a svěže kořenitá, poté se ale začínají objevovat velice zajímavé tóny. Silně je tu znát ananas, cítím zde dortový krém. Lehce se tu objevují obilné tóny a bonbony. Když se ponořím hlouběji, nacházím zde i borůvky, kokos, sušenky a další sladké pečivo, doplněné troškou čokolády.

Chuť je hodně sladká a jemná. Je krémová a hřejivá, lehce pikantní, pokračuje do šťavnatosti. Opět se zde dá najít hodně ananasu, sladké koření, krémový dort a stopy dřeva.

V dozvuku se poprvé objevuje silně med, ale je tu opět krémový dort s ananasem, jsou zde sušenky a ovoce. Dozvuk je sladký a je kratší, zůstává po něm sladkost v ústech.

Tato whisky nabízí hodně zajímavé kombinace. Je to takové, že když už sladkou whisky, tak pořádně. Je to vskutku dezertní whisky, co dodává přesně to, co slibovali. Je jasné, že podvědomí a očekávání může hrát velkou roli, ale tady by museli fungovat opravdu silně, aby dosáhli takového výsledku. Samostatně tato whisky není tak bohatá a výrazná jako jiné, ale je to prostě dezertní tečka.

Poslední whisky na závěr této degustace byla Glenmorangie Allta, ta je limitovanou edicí pro rok 2019, oficiálně ale spadá do inovativní sekce Private Editions. Allta značí desáté výročí této sekce a byla vytvořena, aby prozkoumala vliv divokých kvasinek. Místo, aby se použily obvyklé šlechtěné kvasinky, použily se předtím neidentifikované kvasinky, které se přírodně vyskytují na jejich vlastním ječmenu odrůdy Cadboll. Z toho si odnáší i své jméno, které znamená „divoká“. Ke zrání byly použity pouze sudy po bourbonu, hlavně second fill. To proto, aby byl lehce upozaděn vliv sudů a vynikla čistá chuť whisky. Do lahví byla stáčena v síle 51,2 %.

První přivonění přinese takový zvláštní smrádek připomínající zatuchlé obilí. Je to ale příjemná zatuchlost, suchá a svěží. Whisky je to lehká a velmi jemná, jen trochu nezvykle jinak nasládlá. Kromě obilných tónů je zde ještě čistá dřevitost, které trochu přechází do vlhkého dřeva.

Chuť je nečekaně hodně silně sladká a také silně šťavnatá. Už od počátku působí jinak než ostatní. Jsou zde zatuchlé tóny spojené se sladkým obilím a citrusy. Je pikantní a pichlavá, cítím zde ještě bonbony, želé a zvláštní závan plastu.

I dozvuk je šťavnatý, je také hřejivý. Je zde hodně suchého dřeva a koření, našel jsem tady pepř, med a citrusy.

Z této whisky mám rozporuplné pocity. Je rozhodně jiná a tím zajímavá, je ale pikantnější a jednodušší, přímočará. Vzhledem k ceně kolem 2000 by mi za nákup spíše nestála.

10 yo bez označení, A Tale of Cake číslo 4 a Allta číslo 6

Když se podíváme na barvu těchto tří vzorků, je vidět že 10 yo a Allta jsou velmi bledé. To odpovídá jejich staření v sudech po bourbonu, které obecně přinese méně barvy než sudy po vínech.

10 yo je pěkná základní whisky, která se nemá za co stydět a vzhledem ke své ceně přinese příjemný zážitek. A Tale of Cake je dezertní dortová pecka, která přinese jednoduchý, ale chutný mlsací zážitek. A Allta je whisky, která to vzala trochu jiným směrem a je to výrazný a řekněme povedený experiment.