Clairin Communal Ansyen navazuje na předchozí Clairin Communal. To znamená, že je také míchán ze čtyřech původních clairinů (tedy Vaval, Casimir, Sajous a Le Rocher). Nese tak všechny jejich znaky – lokální suroviny, fyzickou práci, divokou fermentaci a tradiční pálení. A samozřejmě také žádné barvení, dochucování nebo doslazování. Na rozdíl od čirého Clairinu, zde se ředilo pouze lehce nebo se neředilo vůbec. Moje láhev má 49,3 % a žádnou jinou várku jsem ještě neviděl. Vznikla tedy asi zatím pouze tato jediná.
Co ho oproti bílému Communalu odlišuje, je jeho staření. Bílé Clairiny totiž nejsou stařené vůbec a tento byl tak jeden z prvních. V této várce byly smíchány rumy z 15 sudů, vše jsou to původně sudy po whisky a whiskey. Jen 2 z nich by měli být čerstvě vyprázdněné, zbylých 13 v sobě ještě před tímto použitím stařilo jiné rumy. Clairiny v těchto sudech zrály 18 až 24 měsíců, mezi dubnem roku 2017 a prosincem roku 2018. Známé jsou i některé značky, whisky Benriach a whiskey Widow Jane, Buffalo Trace a Jack Daniels.
Vůně tohoto Clairinu je hodně příjemná. Je hladší a sladší než bílé Clairiny a také sladší než bílý Communal. Celkově je pěkně plná a šťavnatá, silně nasládlá. Je zde hezká sladká ovocnost, jsou zde tóny medu a svěžesti. K tomu lehce sladká vegetace a náznak želé bonbonů. Hlavně je zde ale medové ovoce, až tento Clairin trochu připomíná některé stařené ovocné pálenky.
Chuť je plná až hutná, je dost sladká ale se suššími tóny. Tedy, je hlavně sladká v porovnání s ostatními Clairiny. Opět je zde spousta šťavnatého a nasládlého ovoce doplněného medem, pořád připomíná stařené pálenky. Zde se ale oproti vůni objevují i sladké dřevité tóny.
Dozvuk pak pokračuje nepřekvapivě, je zde hlavně med a dřevo s bohatým ovocem. K tomu se přidají tóny sladké vegetace a želé bonbonů, trošku se objeví i koření. Chutná zde jako sladce dřevitá medová pálenka z tropického ovoce.
Tento rum rozhodně není běžný. Je to stařený Clairin se vším všudy, zakulacený a zesládlý. Snesl by tak srovnání s některými prémiovými stařeným pálenkami. Ale pořád je to divoký Clairin, i když zjemněný. Nezapadá tak mezi ostatní, ale současně se se stařícími experimenty s Clairiny pokračovalo a nyní mají Ansyeny řádku Vieux pokračovatelů
Mě sedl a zachutnal, je to krásný dezertní a ovocný rum. Na českém trhu se už moc koupit nedá, ale zde se vyplatí hledat. Já bych si totiž klidně hned pořídil další.