To by snad ani nebyl kalendář bez toho, aby se objevil některý z rumů Cane Island. Nebo třeba dva. Na stránkách tak už mám dvakrát jejich čtyřletý australský rum (z let 2022 a 2020), osmiletý Trinidad, pětiletý Thailand a dvanáctiletou Nicaragua. Tu si navíc dnes zopakuji, což vyvolává smíšené pocity. Podle vzpomínek to totiž byl moc dobrý rum, zároveň bych ale raději ochutnal některý další z jejich rumů, například Venezuelu nebo Barbados.
Pod značkou Cane Island se tedy lahvuje spousta rumů, které nakupují napříč celým světem. I když začínali v Karibiku a Střední Americe, například zmiňované Thajsko nebo Austrálie tam již moc nepatří. V nabídce jsou Single Island rumy, ty mohou být blendem rumů různého stáří i různých palíren. Hlavní váha je ale zaměřena na Single Estate rumy, tedy rumy pocházející z jednoho místa, z jedné palírny.
Nicaragua 12 yo je Single Estate rumem a pochází nepřekvapivě z Nikaraguy, z nepojmenované palírny. Rum je destilován z melasy na kolonovém destilačním přístroji, poté zraje dvanáct let v sudech v sudech po bourbonu, tedy použitých sudech z amerického bílého dubu. Zrání probíhá v tropických podmínkách a tento rum je zároveň nejstarším v nabídce Cane Island. Do lahví se ředí na 43 % alkoholu.
Vůně je příjemně výrazná a také docela sladká. Je tady hodně čokolády a kakaa, což je pro mě pro Nikaraguu docela typické. Dále pak cítím nějaké sladké ovoce a sladké víno, vlastně ještě sušené ovoce. Objevuje se i sladké koření, vůně je šťavnatá (ale ne ovocným stylem). Je to tedy bohatá vůně, jen možná až dost sladká.
Chuť má také hodně kakaa a sušeného ovoce, silně je tady hořká čokoláda. Je šťavnatá a překvapivě výrazná, je hutně sladká. Opět se objeví sladké víno, pak také troška citrusů a svěžesti. Celkově je plná a hodně jemná, dost sladká.
V dozvuku se nejprve objevuje sladké dřevo společně se sladkým kořením. až poté cítím nějaké ovoce a citrusy. Nepřekvapí sladká hořká čokoláda a tóny sladkého vína. Dozvuk je aromatický, je docela výrazný i dlouhý a plný.
Přiznám se, že mám tento rum rád. A čokoládovo-kakaový styl Nikaragui mi chutná už od dob Vintage Plantationu. Je to aromatický rum, možná už trochu více sladký než bych aktuálně vyhledával, ale pořád velice povedený.