PRASK22 05 – Thompson Bros Worthy Park 2007

Thompson Brothers je nezávislý bottler, o kterém nyní slyším poprvé. Bratři Phil & Simon nejprve ve skotském Dornochu vytvořili whisky bar a rozjeli nezávislé stáčení koupených sudů, aby poté v roce 2016 navázali vlastní whisky palírnou. A jak to tak vypadá, než se jim vystaří vlastní zásoby, věnují se výrobě ginu a pokračuje ve stáčení koupených sudů. Zde se zaměřují hlavně na whisky a rum, dnes se podíváme na jeden z jejich rumů. Ten je vzorkem číslo 5 z našeho společného adventního kalendáře, kde jsme během prosince naslepo ochutnávali 35 rumových vzorků.

Tento pochází z Jamajky, z palírny Worthy Park. Jak je zde zvykem, rum je vypálen z melasy na kotlíkovém destilačním přístroji. To se tak stalo v roce 2007, aby tento sud po 12 letech v bourbonovém sudu stočili bratři Thompsonové. Prvních 9 let sud ležel na Jamajce, poslední tři roky pak ve Skotsku. Rum byl vydaný k příležitosti dvacátého výročí londýnského The Whisky Exchange. Ze sudu bylo stočeno pouhých 258 lahví o síle 58 %, není to tedy rum na který jen tak narazíte.  

Vůně je tady docela jednoduchá. Na jedné straně vypadá zatuchle a trochu dřevitě, na druhé je tu silně a svěží ovoce. Celkově je hodně jemná a spíše méně sladká.

Chuť už je výraznější, je docela šťavnatá a lehounce pichlavá. Je už více nasládlá, zůstává ale sušší. Ze začátku se zdá být krémová, plná ovoce a karamelu. Později se z ovoce stává více to sušené, objevují se těžší tóny. Ale nepůsobí jemně, ovoce je takové drhnoucí.

Foto od pořadatele

Sušené ovoce je i v dozvuku, tady je ale doplněno sladkou a šťavnatou ovocnou marmeládou. Opět jsou zde sušší tóny, zároveň ale i ty šťavnaté. Také se zde schovává zatuchlost a pichlavost. Kromě zmíněného taky nacházím ještě jemné dřevité tóny a sladkou techničnost.

Po ochutnání si říkám, že to není špatný rum. Ale nevím odkud. Vzhledem k jeho lehkosti jsem myslel například na Trinidad ozvláštněný sudem po sladkém víně. A ona je to lehká Jamajka s obyčejným bourbonovým sudem. Asi největší problém tohoto rumu je, že v konkurenci ostatních jamajských vzorků trochu zapadne, s větší jemností a lehkostí, tím ale menší výrazností.