Další vzorek z našeho společného adventního kalendáře, kde jsme během prosince naslepo ochutnávali 35 rumových vzorků. Tento má číslo 4 a dokazuje, že pokud něco voní a chutná silně jako Hampden Pagos, tak to nejspíš není nic jiného než Hampden Pagos…
O palírně Hampden jsem již psal, když jsem na degustaci ochutnával jejich základní osmiletý rum. Ve zkratce tedy řeknu, že Hampden Estate se nachází na Jamajce, v oblasti Trelawny. Zakládá si také na výrobě rumu pomocí tradičních postupů. Používá se zde divoká fermentace, která například umožňuje získat esterové a funky rumy. Pálí se v měděné destilační koloně, rumy se prodávají nestařené nebo stařené v tropických podmínkách Jamajky. Také se nic neupravuje nebo nepřidává, žádný cukr nebo karamel.
Hampden Pagos je experiment palírny, je kvůli tomu limitovaný. Vyrobeno bylo jen 1200 lahví. Těžko říct, jestli se do toho čísla počítají i decové degustační lahvičky z VSGB. Ta experimentální část je, že předtím ještě Hampden nikdy nevypustil rum, který by zrál pouze v sudech po sherry. Jméno Pagos pak pochází ze Španělska, ze sherry proslavené oblasti Jerezu. Odtud také přišly sudy, ty by měli být od společnosti Lustau a být použité pro zrání sherry Oloroso a PX. Síla je zde na Hampden spíše nižší, je to 52 %, hodnota esterů je udávána umírněných 394 gr / Hlpa. Věk známý není, mělo by se ale jednat nejspíše o nejméně tříletý rum.
Vůně začíná sušeným ovocem a karamelem, pokračuje sladkým vínem a tropickým ovocem. Tyto čtyři tóny jsou zde dominantní, prolínají se. Někde v pozadí čichám ještě lehce bylinky.
Chuť je šťavnatá, je docela výrazná a jemně esterová. I přes větší sílu není vůbec ostrá. Opět je tady sušené i tropické ovoce, opět také sladké víno a karamel. Sice podle popisu nevypadá tak komplexní, je ale pěkně plná.
V dozvuku je ze čtveřice znát hlavně sladké víno a sušené ovoce. K nim se jako novinka přidají tóny hořké čokolády. Pokud je něčím výjimečný, je to jeho ohromná šťavnatost.
Hned po ochutnání je mi jasné o co tady jde. Mírně esterová Jamajka v kombinaci se sudy po sladkém víně. Jako první mě napadl Pagos, ale mám ho v paměti trochu jiný, začal jsem tedy přemýšlet i o dalších možnostech. Jen abych se po odhalení zasmál a vrátil zpět k Hampdenu.
Je to dobrý rum? Rozhodně ano. Je to jemnější a sladší Hampden, myslím že snese srovnání například s některými Great House. Stejně jako oni, je to šťavnatá a neuvěřitelně pitelná Jamajka. Něco takového by se v nabídce mohlo objevit i častěji.