PRASK22 03 – NROJ Cambridge 2010 STCHE

Tento rum je třetím v pořadí našeho společného adventního kalendáře, kde jsme během prosince naslepo ochutnávali dokonce 35 rumových vzorků. A že hned začátek byl zajímavý potvrzuje určitě už první trojice.

Láhev tohoto rumu byla představena přímo společností National Rums of Jamaica, Ltd., ta patří do společného vlastnictví státu Jamajky a pak společnostem West Indies Rum Distillery Ltd. (neboli Maison Ferrand/Plantation) a Demerara Distillers of Guyana. Pod NROJ patří dvě palírny, stoprocentně vlastní palírnu Long Pond a ze 73 % vlastní palírnu Clarendon. Zbylá procenta Clarendonu má společnost Trelawny Estates Ltd., s oblastí Trelawny já si spojuji hlavně palírnu Hampden.

Cambridge zde tedy označuje palírnu Long Pond, kde byl tento rum v roce 2010 destilován. Jak je zde zvykem, byl vypálen z melasy na kotlíkovém destilačním přístroji. Rum byl pálen jako STC❤E, což je styl a značka používána původně nyní již zaniklou palírnou Cambridge Estate, odtud tedy i pojmenování rumu. STCE tak přímo znamená Simon Thompson Cambridge Estate. Styl rumu je to těžký a esterový, obecně se hodnoty esterů pohybují mezi 550 a 700. Tato konkrétní směs má ale dokonce 853 g/hlpa esterů. Rumy nejprve zrály dvanáct let v tropickém podnebí Jamajky, poté bylo 15 sudů smícháno dohromady. Směs se lahvovala v síle 57 % a vzniklo 4900 lahví.

Foto od pořadatele

Podle prvního přivonění je jasné, že jsme na Jamajce. Nos pohladí jemné estery, vůně začíná lehce a přitom výrazně. Cítím zde hlavně růžovou žvýkačku a tropické ovoce. A žvýkačkovost časem ještě zesiluje. Už podle vůně hádám, že jde o rum z Lond Pondu.

Chuť je sladká a plná, stejně jako vůně působí i tak nějak lehce. Estery jsou znát mnohem víc, řekl bych až brutálně. Ale pořád jemně, jestli to dává smysl. Jsou zde žvýkačky a k nim lehce ovoce, v pozadí je pak ještě karamel a troška zeleniny. Popsal bych ji jako suchou a svíravou, zároveň ale strašlivě šťavnatou.

V dozvuku žvýkačky trochu ustupují, hlavně zde zůstává tropické ovoce a karamel. V pozadí je pak ještě zelenina a pichlavé estery. Ve výsledku je tak sladký a jemný.

Hodnotit tento rum je jednoduché. Já mám rád rumy z Jamajky, a hodně ty esterové. Takže tento vzorek mi přesně sedl do chuti. Je to moc dobrý rum, který stojí za ochutnání, jen asi nebude úplně pro každého.