Představuji další rum od Plantationu, který patří do Single Cask edice roku 2018. Je jedním ze sedmi rumů této edice, které budu přímo porovnávat, připojím se zároveň i s recenzemi edice roku 2019.
Tento rum pochází z panamské palírny Alcoholes Del Istmo a byl vyroben ze šťávy z cukrové třtiny. Fermentace trvala 3 dny a poté proběhla destilace na čtyř kolonovém přístroji. Sudy s tímto rumem leželi nejprve 9 a půl roku v Panamě, poté byl rum převezen do Francie a na 1 rok naplněn do sudů po cognacu. Třetí staření probíhalo v sudech po single malt whisky Arran a trvalo 1,5 roku.
Podle výrobce má tento rum obsah cukru 6 g/L a neměl by obsahovat žádný karamel. Obsah těkavých látek a esterů je 193 a 59 g/hL AA (gramů na hektolitr čistého alkoholu), podle toho bych čekal velmi lehký rum. Lahvováno je v síle 46,2 %.
Vůně je trochu uzavřená, zároveň ostřejší. Je zde hodně čokolády, trocha kakaa a sladké víno. Také zde nacházím Vexty a kokos. Je docela výrazná a docela plná, určitě se dá také popsat jako sladká a sušší.
V chuti je nevíce výrazné kakao a sladká čokoláda. V druhé vlně je víno a suché dřevo. Je docela hutná, vyvážená a výrazná, pikantní ale ne ostrá. Je středně sladká a skrytě silná. Postupně přijde perlivost a sladká suchost.
Dozvuk je plný sladké čokolády, kakaa a vína, je zde sladké dřevo a kakaové máslo. Je velmi výrazný a dlouhý, k tomu trochu pikantní. Když se ponořím hlouběji, nacházím sušší dřevo, takovou whisky dřevitost. Je tam kokos, dřevitá šťavnatost a ovocná kyselost.
Celkově je to velmi povedený rum, výrazná a méně sladká Panama. Vliv Arranu tu na první pohled moc není, ale myslím se že se projevil ve snížení „panamské sladkosti“ a ve zvýšení suchosti/dřevitosti.