
A jsme zase zde, další whisky od velkého nezávislého bottlera Signatory Vintage a nejčastější nezávislá rašelinná whisky z palírny Caol Ila. Od SV zde již mám recenze na Glenlivet 2007 10 yo, Ardmore 13 yo 2008, Ledaig 2011 Bordeaux, Isle of Jura 27 yo 1989 a Glenlossie 1997, rozepsány jsou recenze na Bunnahabhain a Craigellachie. A na whisky Caol Ila zde mám od Phil & Simon Thompson a Berry Bros & Rudd společně s rozepsanými kousky od Gordon & MacPhail a Brühler Whiskyhaus, je to prostě vděčná kombinace.
Caol Ila je skotská whisky palírna, nacházející se na severu ostrova Islay. Založena byla v roce 1846 a nyní patří pod Diageo, dokonce je součástí jejich série Classic Malts. SV neboli Signatory Vintage je nezávislý bottler skotské whisky, který lahvuje své plnění převážně ve třech základních kolekcích – 86 Proof, The Un-Chillfiltered Collection a Cask Strength. A dnešní whisky pochází z prostřední The Un-Chillfiltered Collection, je to nefiltrovaný a nedobarvovaný single cask kousek.

Whisky samotná je single malt destilovaná v palírně Caol Ila v prosinci roku 1989. Lahvovaná byla v listopadu 2001, takže i když je skoro dvanáctiletá, oficiálně má let pouze 11. Tato whisky zrála v refill sherry sudu s číslem 5359 a dala vzniknout 842 lahvím ředěným na 46 %.
Vůně začíná jednoduchou ale příjemnou kombinací rašeliny a ovoce. Vůně je lehčí a sušší, je svěží a lehce nakyslá. Je také měkká a ne tak silná. Vyprofilují se tu nějaké citrony, ale celkově to zůstává spíše jednodušší.

Chuť je lehčí a svěží, nejvíce je zde sladká rašelina a ovoce, s troškou citrusů. Je zde popel a pichlavost, jsou zde citrony a troška nakyslosti. Chuť je docela hutná a sladká, je jemná a hladká, není ale moc plná.
Dozvuk je plný sladké a jemné rašeliny, je jí dost a je výrazně sladká. Pak je zde ještě ovoce a popel, ovoce v popelu a něco svěžího. Je lehčí a spíše kratší.
Tohle by se dalo nazvat jasnou a čistou Caol Ilou, jednodušší ale příjemnou rašelinou whisky. Je ovocnější než třeba Port Askaig, ten je ale zase vybalancovanější. Kolegové tuto whisky nazvali rašelinnou klasikou, lehčí nebo s lehčím kouřem. A kořením či citrusy k tomu.