Berry Bros & Rudd Caol Ila 2010

Berry Bros & Rudd jsou nezávislí bottleři whisky a rumu, rodinná firma obchodující s vínem a lihovinami. A také nejstarší taková firma v Británii. Já jsem na ně poprvé narazil na Rumfestu a ochutnal dva z jejich rumů. Pak se také v adventním kalendáři objevil vzorek jejich vintage rumu Berry Bros & Rudd Barbados 2010. Nyní tedy ochutnávám tento jejich single cask ze stejné edice.

Původní whisky destilát tedy pochází z ostrova Islay, z palírny Caol Ila. Vypálen byl v roce 2010 a po přibližně dvanácti letech byla whisky v roce 2022 nalahvováná. Zrála nejprve v Hogsheadu, pak byla finišovaná v sudu po Vin Santo, italském dezertním bílém víně. Tento sud měl číslo 311758 a stočeno z něj bylo 277 lahví v plné síle 56,5 %.

Ve vůni nejprve cítím marcipán, pak se objevují zatuchlé bonbony a citrusy. Vůně je výrazná, je hutná a lehce také svěží. Nacházím zde náznaky čokoládovosti a pak se projeví svěží kouř a příjemně jemná rašelina. Později se začíná objevovat více ovoce, hlavně citrony a pak něco kyselého. Nejspíše nakyslá zelená jablka. Toho ovoce je tady ve výsledku dost, navíc ho ještě osladí stopa medu.

Až v chuti se rašelina projevuje silněji, ta je plná a suchá, také trochu pikantní. Trochu se tady objevují sladší tóny karamelu, nugátu a sušeného ovoce. Po čase i čokolády. Je tady zatuchlá zemitost, ale jinak je chuť spíše svěží. Tomu přispívají i ostré citrony, ovocné bonbony a zelená jablka. Někde se tady schovávají ještě sladové a krémové tóny, ty ale rychle mizí. Když totiž whisky ochutnávám déle, působí pak šťavnatě, výrazně a silně, také ale vlastně dost ostře.

V dozvuku nejprve udeří citrusy a další svěží a šťavnaté ovoce. Hned poté se objevuje dřevo a karamel společně s lehkou čokoládou. Zemitost a lehká rašelina tu jsou jen málo, jdou právě do té čokoládovosti. Taková kombinace čokoládové zemitosti, kyselých jablek a karamelu. Celkově svěží a šťavnatý dozvuk, je hodně citrusový a sladce pikantní.

Ve výsledku jsem dostal výraznou a hutnou whisky. Je rašelinná, ale není vůbec kouřová. Je silná a dobrá, příjemně pitelná a ostřejší až po delším čase. Povedená rašelinná whisky, která nestojí jen na kouři. Není to žádná mladá sprostá kouřovka, tahle je dospělejší, umírněnější a plnější. Jen toho vína ze zrání jsem při slepém ochutnávání moc nenašel.

I tato whisky se řadí v naší degustační akci k těm úspěšnějším. Jednou byla označena mezi nejlepšími kousky a celková známka je nadprůměrných 1,72. Různé poznámky kolegů degustátorů u této lahve tak zajímavé nejsou, víceméně se tady omílají stejné záležitosti. Třeba to, že je šťavnatá, mohutná, harmonická a vyvážená. Nebo že je těžšího charakteru s karamelovou rašelinou nebo třeba s ovocnou rašelinou. Někteří tam to víno našli (nebo také švestky), tak snad měl tady ten finiš smysl. Ve výsledku je to láhev, která by snad nikomu z nás doma rozhodně nevadila.