Thompson Bros New Yarmouth 1994

Recenzí tohoto rumu se vracíme zpátky na prosluněnou Jamajku. Tam nás totiž vezmou bratři Thompsonovi, od kterých jsem loni ochutnával Worthy Park 2007 nebo také jejich whisky Caol Ila 2011.

Thompson Brothers jsou nezávislým bottlerem, bratři nejprve ve skotském Dornochu vytvořili whisky bar a poté rozjeli nezávislé stáčení koupených sudů. Dále pak založili vlastní whisky palírnu, dál se ale věnují nákupu a stáčení sudů s whisky a rumem.

O tomto rumu se bohužel zas moc neví. Byl destilován na Jamajce v palírně New Yarmouth v roce 1994, je to kolonový melasový rum. Dále zrál v ex-bourbonovém sudu 27 let, aby se z něj stočilo 285 lahví v sudové síle 60,1 %.

Vůně je hodně sladká, až jsem ze začátku očekával něco ze španělského stylu. Po chvíli je ale cítit hutnost spíše britského stylu. Vůně je hodně aromatická, cítím kakao a karamel, dřevitost, ale i svěží ovoce. Pak také víno a nugát. Později se objeví sušeno ovoce a trošku káva nebo zemitost. Někde v pozadí je trocha citrusů a těkavého ovoce, celkově tu ale dominuje karamel. Jamajku bych zde nehledal.

Chuť je plná a šťavnatá, tady je těkavé ovoce a taky estery. Pak také silně káva, karamel nebo čokoláda. Chuť je sladká, ale suchá, je výrazná a silná, ale krémová a hladká. Má sílu, % budou vysoká, je hodně karamelová a pak přijde ovoce a pichlavost. V druhé vrstvě máme sušené ovoce, káva a čokoláda přecházejí spíše do pozadí. Po dlouhé době nacházím ještě šťavnaté suché víno.

Dozvuk má kombinaci kávy, čokolády a karamelu, tato trojice dominuje. Pak je zde ještě nasládlé dřevo, toho se objevuje čím dál tím víc. Ovoce naopak úplně mizí. Ke konci zůstávají tóny kávy a sušeného ovoce a sladkost.

Tohle je velmi zajímavý rum, ve vůni španělsky sladké, v chuti britský styl doplněn estery a ovocem. Ty jsou ale schované, zakryté. Jamajka je v pozadí a pouze prosakuje dopředu, v dozvuku jen trošku a ve vůni vůbec. Je to hodně stařená Jamajka, vyvážena a vyzrálá. Ale když už se ukáže, tak má sílu. Takto starý NY asi za ochutnání stojí každý. Tento je stařený tak moc, že Jamajská divokost se schovává a pouze chvílemi ukazuje.