Cinabrio je nový rum od Cihuatánu, jediné palírny v El Salvádoru. Vzhledem k tomu, že původní dvanáctiletý Cihuatán se už nenachází na oficiálních stránkách, beru ho jako jeho náhradu. Cinabrio je tedy druhý rum v nové základní řadě této značky. Zbytek řady pak tvoří osmileté Indigo, duty free Obsidiana a vyzrálý Xaman.
Byl to druhý vzorek na zářijové degustaci v Pivotečce, následoval po mladším Indigu. Po něm následovaly ještě další 2 rumy od Cihuatánu a jedna jamajská bomba.
Podobně jako mladší Indigo, je i Cinabrio rum vyrobený pomocí kolonová destilace, který byl naředěn na 40 %. Jen zrál v sudu po bourbonu 12 let místo 8. Jméno je inspirováno červenou barvou, kterou staří Mayové získávali z minerálu „cinnabar“ a zároveň je typickou barvou Mayské bohyně slunce Kinich Ahau. Tu můžeme najít zpodobněnou na etiketě.
Na první přivonění se zdá Cinabrio dost podobné Indigu, jak se ale otevírá, tak se vydá jiným směrem. Vůně je měkká a na první dojem se zdá méně sladká než Indigo. Nacházím zde hlavně suché dřevo, banán a koření. S časem se objeví v pozadí medová sladkost, díky které vůně celkově sládne.
Chuť je zároveň lehká, ale hodně sladká. Cítím zde med, citronové želé, trochu sladkého dřeva, stopy čokolády, vanilku a kandovanou citrusovou kůru. Tou citrusovou sladkostí působí jako sladší než Indigo, i když to podle vůně tak nevypadalo.
Dozvuk navazuje na chuť, je sladký a ukazuje citronové želé, sladké dřevo, kandované citrusy a sladké koření.
Cinabrio zvládá být najednou lehký i sladce hutný rum. Je sladší než na co se tváří. A zároveň nepůsobí nijak bohatě. Mladší Indigo mi díky své bohatosti chutnal víc.
Na stránkách najdete i recenze na další Cihuatány: Xaman, Sahumerio, Indigo a Obsidianu.