RFCAK22 13: Saint James XO Quintessence

Začínáme druhou půlku recenzí z loňského adventního kalendáře Rum Friendly Clubu. Saint James je další ze značek, které znám a od kterých jsem již řádku rumů ochutnal. A zároveň značka, která se ještě nedostala na stránky.

Saint James je pravděpodobně největší a nejznámější značkou agricole rhumů, tedy „zemědělských „rumů francouzského stylu. Ten je typický destilací čerstvé třtinové štávy a často také použitím cognacových nebo armagnacových destilačních přístrojů. Saint James pochází z Martiniku, francouzského ostrova v v Karibském moři, kde operuje již od roku 1765. V tomto roce byl v Habitation Trou Vaillant vydestilován první rum, který byl poté odeslán do Ameriky pod jménem Rhum Saint James.

Martinik má své A.O.C. a Saint James je jedním ze zakládajících „členů“. Rumy nesoucí toto regionální označení musí splňovat celou řádku požadavků. Ty například diktují dobu sklizně cukrové třtiny, výnos z jednoho hektaru, proces lisování třtiny nebo proces destilace. Saint James má své plantáže cukrové třtiny hned vedle palírny a pěstuje zde třtinu typu C4, která vyniká v ukládání oxidu uhličitého. Vylisované zbytky z cukrové třtiny se dále používají jako biopalivo, vyrábí se díky nim pára (pohánějící destilační kolony i mlýn na cukrovou třtinu) nebo se kompostují a pak se z ní vyrábí elektřina.

Jako u většiny agricole rumů, i SJ je znám díky svým bílým rumům. U nás se dá sehnat hlavně základní 40% Impérial Blanc nebo silnější 50% Fleur de Canne. A pak krátce stařené Paille a Royal Ambré (12 a 18 měsíců v dubových kádích). Tyto čtyři rumy jsou jako dělané do koktejlů a letních drinků, tomu odpovídá i jejich cena. Když pak poskočíme asi na trojnásobek, dostaneme se k začátku prémiových kousků, které zrají alespoň 3 roky v dubových sudech. Dobrým příkladem těchto rumů je Saint James Cuvée 1765 nebo Saint James Vieux 12 yo. Dnešní rum je ale postaven ještě nad ně.

Tím je Saint James XO Quintessence. U něj platí vše již řečené, jedná se o kolonový nedoslazovaný rhum z čerstvé třtinové šťávy. Tvoří ho směs rumů, nejmladší mají stráveno 6 let v malých dubových sudech. A nejstarší složku tvoří rumy staré až 50 let. Výsledek je ředěn na 42 % a láhev je ceněna asi přibližně na 3500 korun.

Ve vůni je hodně dřeva. Nejprve se ukáže suché dřevo nebo také aromatické tropické dřevo. Poté ale začínají zesilovat tóny zatuchlého koření a zvláštní zatuchlosti. Také se přidají čerstvé dřevité tóny, jak čerstvě ořezaný prut. Kromě toho nacházím ještě náznaky citrusů a kouře. Celkově to vše působí nepřesvědčivě a zvláštně.

Chuť je suchá a dřevitá, není moc sladká. Je hodně zatuchlá a opět působí zvláštně. Zas je tady tropické dřevo, objevují se také bylinky. V pozadí pak začínám rozeznávat tóny gumy, želé a zelené vegetace. Trochu se ještě objeví citrusy a netypické koření. Chuť je docela plná a jemná, časem se přidává divná sladkost.

Dozvuk je plný tropického dřeva a bylinek, nově ještě navíc medu. Guma už je pryč, ale stejně zůstávají želé bonbony a dost koření. A někde v pozadí probleskuje ještě lékořice. Celkově je dozvuk nasládlý a hrubší, rum je pořád zvláštní.

Tak tohle je bohužel zklamání, zatím jeden z nejhorších rumů kalendářů. Vůbec mi nesedl ani nechutnal. Je zvláštně dřevitý a zatuchlý a bohužel mi nepřijde nijak zajímavý. A přitom levnější kousky od nich mi chutnaly.