RFCAK22 03: ReimonenQ 7 yo Grande Reserve

Tento rum na první pohled příjemně překvapil a potěšil. Neznámá značka bude vždycky zajímavá a tuto já vidím poprvé. A navíc je z Guadeloupe, což je francouzský Karibik se zajímavými rumy.

Palírna Reimonenq by zde měla být nejmenší palírnou, možná dokonce nejmenší palírnou ve francouzských koloniích. V roce 1915 zakoupil Joseph Reimonenq pozemky, které začal upravovat pro pěstování třtiny a stavbu lihovaru. O plantáž i lihovar se také staral jeho bratr Fernand, jehož syn později vše převzal. Už od začátku se zde rum stařil v sudech, hlavně pro osobní spotřebu majitelů. V roce 1960 byl pak bylo vybudováno skladiště pro 100 sudů rum. V roce 1970 palírna vyhořela, ale po přestavbě už o 4 roky později se zde znovu pálilo. V současnosti zraje ve skladech asi 1500 sudů, ve stabilní teplotě 28 °C. Roční produkce je kolem 300 000 litrů, z toho 80 tisíc jde do sudů.

Destiluje se zde kolonový rum z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, jak je ve francouzských koloniích zvykem. Pro destilace se používá dvojitá kolona se čtyřmi možnostmi nastavení, což by mělo být unikátní. Jejich bílé rumy jsou většinou ředěné na 50 % alkoholu, ty stařené pak na 40 %. Dnešní Grande Reserve patří do základní nabídky palírny. Je to poctivý rum, stařený 7 let v dubových sudech. Je ředěný na 40 %, ale není nijak doslazovaný.

Vůně je zatuchlá a hodně jemná, spíše je uzavřená. I přesto cítím znatelné ovocné tóny, dále se objevují citrusy a bylinky.

Chuť je velice hladká, pořád je jemná a uzavřená. Potřebovala by nějaké oživení. Je tady tropické ovoce a svěží citrusy. Pak také chladivost a šťavnatost, objevují se lehké karamelové tóny a slabá dřevitá zatuchlost. Je spíše suchá, docela i hutná a pouze nasládlá.

Dozvuku dominují zatuchlé ovocné zóny, až se skoro dá říci zatuchle zasmrádlé. A k tomu suché dřevo a karamel. Také je pouze nasládlý a jemný.

Tento rum je velice hladký, je jemný a pitelný, svým stylem i zajímavý. Ale je také usedlý a uzavřený, chtělo by to něco navíc. To že je to čtyřicítka trochu vysvětluje, tady by těch pár % navíc dost pomohlo. Chu´tově to totiž vůbec špatné není, i když bych teď radši ochutnal některý z jejich bílých kousků.