Dnešní whisky nese dvě důležitá jména. Je to whisky z palírny Tamdhu, na které jsem dělal recenze v rámci jedné degustace – Tamdhu 10 a 12 yo a Tamdhu Batch Strength 003 až 006. Ale také zároveň pochází od nezávislé společnosti Douglas Laing, od které jsem recenzoval jejich blended malt whisky. The Epicurean a Timorous Beastie, Rock Island a Rock Oyster a limitované Big Peat The Robbie’s Drams Edition a Big Peat Christmas Edition 2017.
Tamdhu je palírna a značka jednoho stylu, celá produkce totiž zraje v sudech, ve kterých předtím bylo španělské sherry typu Oloroso. Konkrétně se jedná o sudy z evropského dubu ze severu Španělska nebo z amerického dubu z Kentucky. V těchto sudech leží 2 roky sherry, než jsou použity pro zrání whisky. První sherry sudy se objednaly ze Španělska v roce 1897, jedná se tedy o dlouhou tradici.
Old Particular je jednou ze Single Cask edic společnosti Douglas Laing. Naše whisky byla destilována v roce 2004 a lahvovala se v roce 2020. Je to tedy šestnáctiletá whisky, která celou dobu zrála v jednom sudu, konkrétně buttu s číslem DL 14411. Ze sudu se získalo 343 lahví v ředěné síle 48,4 %. V této chvíli je v oficiální nabídce jeden z jeho nástupců, 383 lahví Tamdhu Old Particular 15 yo ročníku 2007.
Vůně je plná a svěže ovocná. Také zde cítím květiny a žvýkačky. Stačí chvilka a vůně se otevírá, objevují se svěží citrusy a bylinky. Je také docela sladká.
Chuť je plná a jemná, je hladká a měkká. Cítím zde zemitost, dřevo i nějaké ovoce, později z toho vystoupí citrusy a bylinky. Je tady máslovost a jemná pichlavost, působí svěže a docela sladce.
Dozvuk je víceméně totožný s tím, co jsem již psal. Je zde zemitost i máslovost, jsou zde citrusy a svěžest. A také je hutný.
Kolegové ji v poznámkách hodnotili docela jednoduše, popisovali ji jako ovocnou, sladkou a čistou whisky. Pokud se nějaké poznámky opakovali, tak to byl popis zeleného ovoce, ale také čokolády.
Tohle rozhodně není špatná whisky. Je lehká, ale výrazná a živá, je dostatečně zajímavá. Vedle ochutnávané Glenlossie a Royal Brackla jsou ovocnější a sladší, vlastně mi obě asi chutnají víc. Když tu tak po čase sepisuji z poznámek recenzi, zjišťuji že tohle Tamdhu si ani moc nevybavuji. Je to tedy nejspíš láhev, kterou si nejvíce užijete zrovna nalévanou, po dopití ale upadá v zapomnění.