Aktuálně se blíží distribuce druhé série Rum Shark, RS2. Celkové sady jsou sice rozebrané v klubu už předem, některé jednotlivé lahve se přeci jenon dostanou i na veřejnost. V RS2 se nachází dokonce 5 různých lahví – 4 více klasické a jeden který stojí stranou. Jsou to rumy z Barbadosu, Belize, Guyany a Trinidadu.
Ke mě nyní dostaly vzorky těchto 5 rumů, tak v náhodném pořadí ochutnávám a při sestavování informací sepisuji první dojmy. Oproti RS1 je zde změna, každého rumu byly nalahvovány 2 celé sudy. Aby se tato řada zachovala jako Single Cask, byly nalahvovány zvlášť, máme tedy lahve A a lahve B.
Prvním vzorkem na který koukám je Travellers. To je 14 let starý kolonový rum destilován v roce 2007, lahvovaný v sudové síle 67,6 %. Druhý sud by pak měl mít sílu 68,1 %. Těchto lahví se stočilo oproti ostatním docela dost, přes 550. Prvních 12 let se rum stařil v tropech, zbytek kontinentálně. Použity byly recyklované rumové sudy, také i přes sladkou chuť není rum doslazovaný. O jednom rumu z této palírny jsem již psal – Don Omario’s.
Travellers je rozhodně sladký rum, i bez doslazování. Sladké tóny čokolády a karamelu jsou všudypřítomné, doplňuje je sladké dřevo a sladké víno. Dále se objeví med, třtinová šťáva a květiny. Je to lehčí mlsací rum s moc příjemnou sladkou chutí. A má neskutečně krásnou a silnou vůni. která se dostane i do okolí.
Druhým vzorkem je první zástupce Trinidadu, rum ze známé palírny Angostura. Tato pochází z roku 2011 a je to desetiletý rum v síle 66% (nebo 63 % v případě druhého sudu). Staření probíhalo v použitém bourbonovém sudu 8 let tropicky a 2 roky na kontinentě. Těchto lahví se stočilo podobně jako Travellers.
Je to také lehčí rum, rozhodně ale sušší než Travellers. Je medový, bonbonový a velmi svěží. Ze začátku ukáže zemitost, postupně se ale pěkně rozvine. S časem se zvyšuje nasládlost a zjednodušuje vychutnávání. Celý dozvuk je pak moc příjemný.
Třetí vzorek je in, rum byl totiž vypálen v aktuálně velmi se ozývající barbadoské palírně Foursquare. Jedná se o směs kotlíkové i kolonové destilace, výsledkem je jedenáctiletý rum ročníku 2010. Máme tu tedy FQ 2010 rok před oficiálním vydáním této ročníkovky. Na rozdíl od oficiálních stáčení, které mají 100% tropické staření, ležel tento FQ v tropech jen 8 let. Síly těchto sudů jsou 63,8 a 64,3 % a dohromady je 540 lahví ze dvou použitých bourbonových sudů.
FQ na první dojem nechutná jako typické FQ. Je na ně dost sladké a směřuje úplně jinam. Nejvýraznější chuť je zde kombinace karamelu, čokolády a kávy. Je tu lehká zemitost podobná té v Angostuře, poté se ale ukáží bonbony. Nejdřív ty gumové, pak kávové tvrdé. A lékořice, ne sladká ale ani ne ostrá. Velmi silnou stránkou je výrazná chuť, kterou si budete v ústech vychutnávat.
Posledním vzorkem modré řady RS2 je Diamond, 18 let starý rum z Guyany, který těch 18 let ležel už v použitém sudu po rumu. Pouhý jeden rok to bylo v tropech, zbylých 17 let se pak stařil kontinentálně. Je to tedy ročník 2003, síla vzorku pak je 59,2 %. Druhý sud má sílu 56,8 % Není dobarvovaný, což u Diamondu není úplně zvykem. Lahví bylo dohromady něco přes 430. Jeden nezávislý Diamond jsem ochutnával na Rumfestu, směs rumu Diamond zase ve vzorku zařazeném pod značku El Dorado.
Tento rum je jiný až zvláštní. Takový kontroverzní, jako byl v RS1 Clarendon. Chuť je zatuchlá a skoro technická, je tu dřevo ale takové chemické. Jako stůl z dílny. Dále je zde nezvyklý druh karamelu a divně působící mandarinky. Asi už jsou nahnilé. K tomu tomu ještě slabé tóny zemitosti, podobné rašelině ale jiné. Asi mi bude chvíli trvat než si spolu sedneme, uvidíme jestli si ho oblíbím až časem (jako Clarendon).
Pátý vzorek RS2 je Caroni, neboli rum ze zaniklé trinidadské palírny Caroni. Získat sudy tohoto rumu je obtížné, i proto je tato láhev takovým zástupcem exkluzivnějšího rumu, který na odlišení dostal modro-černou etiketu místo modré. Na etiketě je již dávno vyhynulý druh žraloka, vybraný pro tuto mrtvou palírnu. Také se jedná o velmi starý rum, vypálen byl kolonově v roce 1991 a má tedy 30 let. Z toho polovinu se stařil tropicky a druhou kontinentálně, v použitém rumovém sudu. Vzorek má pak sílu 62,9 % (druhý sud 61,6 %).
O rumech Caroni jsem již psal, dokonce mám na stránkách recenze 4 lahví. Srovnat je s tímto rumem ale bude asi těžké, to spíše vytáhnu nějaký další vzorek ze zásob.
Tento rum překvapí, je velmi jemný, lehký a sladký. Se sladkým dřevem je zde čokoláda a víno, dále tóny připáleného karamelu. A někde v pozadí lehké svěží citrusy. Je hutný a šťavnatý, spíše krémový a není vůbec technický. Trošku to připomíná předchozí Travellers a FQ spojené dohromady. Každopádně velmi příjemný rum.
Každý tento rum překvapí a každý má něco dobrého. Travellers je dezertní rum s krásnou vůní, Angostura svěží rum s pěkným dozvukem. Foursquare má sladší a velmi výraznou chuť a Caroni to tak nějak zvládá vše dohromady. A Diamond, ten je svůj…