Den 22. adventního kalendáře Rum Friendly Clubu a opět další rum Compagnie Des Indes, teď už nejspíš poslední. Pro nějaké informace se vyplatí kouknout na recenze CDI Guyana 2007, CDI Nicaragua 2004, CDI Guyana 2005 Port Mourant, CDI Guyana 2007 13 yo a CDI Fiji 2004 11 yo. No nebylo jich málo, i s dnešním kouskem 6 rumů CDI ze 4 zemí.
Tento rum pochází z Martiniku, z palírny Dillon. Pro mě to je nejspíše první rum z této palírny, zároveň mám ale ve vzorkovničce už připravených několik vzorků ze základní nabídky. Rumy jsou zde destilovány z čerstvé šťávy z cukrové třtiny na malém měděném kolonovém přístroji, jedná se v podstatě o agricole rumy. Tento konkrétní nejprve zrál v sudu 4 roky na Martiniku, poté byl převezen do Evropy kde zrál dalších 9 let. Celkově se tedy jedná o rum starý 13 let. Vzniklo 322 lahví s překvapivě nízkou silou, jen 44 % alkoholu.
Vůně je sladší a aromatická, je tady hodně koření. Celkově je ale spíše lehčí. Je také šťavnatá a tropicky ovocná, je to ale nezvyklá směs. Tady bych ji popsal jako příchuť multivitaminu a také červeného pomeranče. Pak už se objeví jen ovocné bonbony.
Chuť už je dost sladká, zároveň je plná a hodně jemná. Nejprve cítím nugát, pak se objeví citrusy, nejvíc pomeranče. Pak se ale do popředí dostávají čerstvé mandarinky a také želé bonbony. Chuť už pak tak jemná není, je ale šťavnatá a pořád hladká.
Dozvuk začíná silně mandarinkově, jsou tu také další sladké citrusy. Až za touto vlnou rozeznávám stopy dřevitosti a suchosti. Také po odeznění citrusů zůstávají ještě želé bonbony a sladká guma. Dozvuk je také velmi jemný.
Jo, tohle je stařené agricole, vše pak dává smysl. Není to špatný rum, ale také jsem se z něho neposadil. Je velmi výrazně pomerančový, ale je to úplně jiná pomerančovost než znám z jiných rumů. Za ochutnání jsem rád a těším se na další kousky z této palírny.