RFCAK22 17: Nine Leaves Encrypted IV

Rumů z Japonska se k nám určitě moc nedováží. Z hlavy mě napadá třeba Ryoma, Kiyomi a Teeda a právě Nine Leaves. Od těch jsem již ochutnával Nine Leaves Angel’s Half American Oak, který vskutku nebyl špatný. Takže když jsem v dalším vzorku z kalendáře odhalil tuto láhev, byl jsem za to rád.

Nine Leaves je mikropalírnou založenou v roce 2013 v Otsu, v horách Otowa prefektury Shiga. Zajímavostí určitě je, že rum se se vyrábí z fermentovaného hnědého cukru z ostrova Tarama (prefektura Okinawa) a dvakrát se destiluje na skotských přístrojích. Nepoužívá se tedy melasa ani třtinová šťáva, zároveň se používají pro alkohol netypické kvasinky. Kotlíkové destilační přístroje pocházejí od skotské firmy Forsyths, kotel pro druhou destilaci je velice podobný tomu ve whisky palírně Glenmorangie. Dále se tady používá místní velmi měkká minerální voda. Část vyrobeného rumu jde ihned do prodeje s označením Clear (místo White), zbytek se ale staří. Něco pro blízké využití, něco je určeno k zachování pro příští generaci. Pro zrání jsou zde zajímavé podmínky, tvořené extrémně chladnými zimami a horkými léty. Dále se experimentuje se sudy, například těmi z francouzského nebo amerického dubu, nebo těmi ve kterých předtím zrála whisky, bourbon, nebo nějaký druh vína. Destilát se do sudů pak ukládá v síle 50 %.

Encrypted IV je čtvrté vydání jejich blendovaného rumu, toto vytvořené ve spolupráci s barmanem Tomohiro Tsuchiya (který jinak funguje například i jako ambasador whisky a tequily). Stáří by mělo být nejspíše 5 let a míchá se z rumů ze dvou různých sudů. Oficiální stránky neuvádějí konkrétní typy sudů, jsou naopak utajené, měli by to ale být sudy po whisky. Jiný zdroj zase uvádí sudy sherry a víně sauvignon. Do lahve pak jde směs v síle 58 %.

Vůně je trošku medicinální, zároveň tu ale cítím docela dost whisky. Objevuje se tady nasládlé sherry a doplňuje to lehká dřevitost. Po čase se začíná objevovat i trocha vína. Vlastně čím dál tím víc vína. Po otevření bych to popsal jako bílé víno ochucené špetkou medu.

Chuť je hutná a nasládlá, vlastně dost výrazná. Ale ze všeho nejvíce chutná jako sladká whisky. Whisky s velkou dávkou sušeného ovoce a suchého sherry. Opět se po čase ještě přidává med a sladké bílé víno. S rostoucí výrazností se objeví i lehká sladká pichlavost.

I podle dozvuku bych hádal, že piji nějakou sladkou whisky. Whisky s hromadou sušeného ovoce, bílého vína a medu. Dozvuk je dlouhý a nasládlý, je výrazný a silný.

Opravdu mám u tohoho rumu pocit, že piji whisky stočenou ze sudů po sladkém víně nebo sherry. Ty tajné sudy pro zrání jsou tedy asi opravdu po víně. Ale není to celé vůbec špatné, jen překvapivé. Tohle mi totiž naopak dost chutná. Když se podívám na vlastní poznámky k Nine Leaves Angel’s Half American Oak, tam jsem měl zase pocit, že popíjím medovou Highlands whisky. Asi to bude u Nine Leaves trend, možná ve mě rum z hnědého cukru tento pocit vyvolá i příště. A že bych si dal říct, například jsem ještě neochutnal nic z jejich série Almost Spring…