Not Oak Only – Jameson a úvod do Method and Madness

Jameson Triple Triple je novinkou z roku 2019 a patří do Travel Retail Exclusive. To znamená, že v normálních obchodech není moc dostupný a zároveň je lahvován v litrové lahvi. Má pro Jameson klasickou sílu 40 % alkoholu.

Pro základní zrání se používají sudy po bourbonu a sherry, jako třetí typ sudů jsou zapojené ty, ve kterých předtím zrálo španělské sladké víno Malaga. Pro tu jsou používány stejné odrůdy vína, jako pro sladká sherry, tedy Pedro Ximénez a Moscatel.

Vůně byla jemná a bohatá. Ze začátku jsem cítil sladké dřevo a sladké obilí s karamelem, zázvorem a hruškami. Postupem času se dřevo stalo spíše zatuchlým, ale objevil jsem tóny zatuchlého vína a jablek. Po větším nadechnutí nalézám ve vůni i koření, ovoce se stává více svěžím a dřevo více lehkým.

Chuť působí lehce, je ale docela plná. Také je trochu pichlavá, jsou tu takové pikantní jehličky. Mezi prvními dojmy ke mně přijde sladké dřevo a nasládlé víno s krémovou čokoládou. Poté rozeznám tóny sladkého obilí, koření a svěžího ovoce. Mezi ovocem nejvíce vystupuje sladký rybíz. V pozadí se ještě objeví druhá vlna sladké čokolády.

Dozvuk začíná sladce kořenitě, velmi silně je zde skořice. Pak se již střídají tóny nasládlého vína, lehkého obilí, sladké čokolády a šťavnatého ovoce.

Tento Jameson se ukázal jako velmi povedený, jemný sladší kousek. Moc příjemná whisky, které bych se nebál dát si více než jen jednoho panáka.

A nyní už se přesuneme k Method and Madness, prvním vzorkem byla jejich Single Grain whiskey. Ta je součástí stabilní nabídky značky a stojí cca 50 euro. Součástí této whiskey by měla být i kukuřice a v základu zraje 3 roky v sudech po bourbonu. Poté je jeden rok finišována v čerstvých, předtím nepoužitých, a vypálených sudech ze španělského dubu z Galicie. Tím byl pravděpodobně Quercus robur, neboli dub letní.

Vůně je lehká a svěží, plná sladkého dřeva, koření a medu. Dřevo je tu výrazné, svěží a vanilkové. Trochu připomíná bourbony. Kromě toho je tu znát sladké obilí a tropické ovoce – citrusy a zelené banány.

Chuť je docela sladká, lehká, svěží a lehce medová. Mám plná ústa hutného a silného sladkého obilí, obilného prachu a suchého dřeva. S dřevem přijde trocha drsnosti a lehké koření, v pozadí jsou sladké citrusy. Celkově to působí lehce zvláštně, tak nějak měkkce.

V dozvuku také dominuje sladké hutné obilí, silně tu vynikne bourbonová sladkost. Oproti vůni i chuti je tu koření velmi výrazné, dřevo je tu suché, citrusy méně sladké a více svěží. A také opět troška medu.

Tato whiskey je zajímavě pitelná, trochu nezvykle velmi „měkká“. Je tu silný vliv bourbonu a troška jiné dřevitosti, na 4 roky je to dost dobrá whiskey. Chutnala mi a klidně bych ji prozkoumal i ve větším množství.

Druhá whiskey od Method and Madness je také součástí jejich základní nabídky, jedná se ale o Single Malt. Byla vypálená v roce 2002 a většinu času zrála v sudech po bourbonu. Finiš zde proběhl v sudech z francouzského Limousinského dubu a whiskey byla nalahvována ve věku 14 let.

Oficiální promo fotky

Vůně je nasládlá a hodně dřevitá. Je to trochu jiné dřevo než jsem zvyklý, zde působí šťavnatě a ořechově. Je šťavnatá, lehce sladová a svěže citrusová. Působí pěkně plně, nacházím zde ještě oplatky a stopy medu.

Chuť je plná a jemná, silně sladce dřevitá a plná šťavnatého dřeva. Cítím zde lehkou nakyslost, vegetaci a jemnou pichlavost. Chuť postupně zesiluje, je více šťavnatá a plnější. Objeví se zemitost, med, citrusy a stopy slanosti.

V dozvuku je hodně dřeva, sladkého medového dřeva. Až skoro šťavnatého cukrového dřeva. Je tu ovoce, nejvýraznější jsou hrušky. Ty doplňuje jemná zemitost a špetka soli. Působí dlouze.

Je to hodně zajímavá a hutná whiskey. Chutnala mi a klidně si ji dám znovu.

Single Grain a Single Malt – čísla 1 a 2

Obě tyto whisky jsou příjemné a pitelné. Z těchto dvou mě více zaujala Single Grain. Jsou výrazněji dřevité, ale ne přehnaně, trošku tak vybočují ze zaběhlých chutí. Ale k něčemu ještě více vybočujícímu jsme se dostali v druhé půlce degustace.