Nikka je jednou ze dvou největších a nejznámějších značek japonské whisky. Tato společnost má dvě vlastní palírny. První byla Yoichi, postavena na severním ostrově Hokkaidó, druhá pak byla modernější palírna Miyagikyo nacházející se na hlavním ostrově Honšú. Loni jsme ochutnávali jejich blended whisky The Nikka 12 yo, také jsem porovnával různá plnění jejich blended malt Taketsuru. A dnes je čas se pořádně kouknout na jejich single malt whisky.
Konkrétně tedy tu z palírny Yoichi. Ta byla založena v roce 1934, zakladatel Nikky Masataka Taketsuru (který byl součástí i palírny Yamazaki) ji postavil v podmínkách připomínajících skotskou vysočinu. Masataka zde tak konečně naplno zúročil své studium a praxi ze Skotska a to včetně otevřeného topení uhlím nebo experimenty s rašelinou. V moderní historii značky byla dlouho stálicí a základem nabídky 10 yo single malt whisky. Jenže s narůstající oblibou japonské whisky ve světě došli zásoby a poslední várka se vyrobila v roce 2015. Od roku 2016 ji v nabídce nahradila Yoichi Single Malt bez udání věku, která zůstává základní single malt doposud. V dalších letech Nikka vydávala kromě ní spíše menší (experimentální) série whisky, třeba tu finišovanou v sudech po jablkovici (2020), z destilace bez použití rašeliny (2021), nebo jinou kvašenou za nízké teploty s pomocí speciálních kvasinek (2022). I proto zavládlo očekávání, když se v roce 2022 oznámilo znovuzařazení desetileté whisky do nabídky.
K nám se nová Nikka Yoichi 10 yo dostala v roce 2023, kdy jsme ji rovnou ochutnali v rámci slepé degustační akce. Láhev má novou etiketu a mělo by se jednat o klasickou single malt whisky Yoichi ze stejnojmenné palírny, tedy s vlivem rašeliny a dostatečnou vyzrálostí. V první nové várce bylo nalahvováno 9000 lahví s whisky o síle 45 %. Cena je bohužel mnohem vyšší, než před sedmi lety, aktuálně v roce 2024 je to 3700 Kč.
Vůně je plná a jemná, je velmi příjemná a trochu šťavnatá. Cítím zde hlavně hodně jablek, je zde ale dost dalšího šťavnatého ovoce.
Chuť je suchá a plná, je silnější a přitom jemná. Vlastně je dost výrazná, navíc je krémová a lehce šťavnatá. Je zde znatelné dřevo a ovoce, nejvíce jsou tady jablka. Pak také cítím trochu slad a náznak zemitosti, v pozadí se schovávají další ovocné tóny, možná až ovocné želé. Oproti vůni je znatelně bohatší.
Dozvuk je více čokoládový a sladce zemitý. Také je zde dost nasládlého suchého dřeva, sladu a jablek. V pozadí pak cítím lehké koření a stopy želé bonbonů. Lehce jsou zde i ořechy. Dozvuk je dlouhý a plný, je pěkně výrazný.
Nová Yoichi je výraznou a přitom velmi jemnou a pitelnou whisky. Není nijak exotická, je ale hezky vybalancovaná. I když mi chutná, tak se bojím že aktuální cenu si bohužel nezaslouží, i přesto že spoustu kvalitních desetiletých whisky by v porovnání porazila. Je plnější a sladší než byly souběžně porovnávané Yamazaki a Amagahan.
V degustační skupině k této whisky padaly popisy jako příjemná, zábavná, pěkná nebo fajn. Byla popisovaná jako pěkně ovocná s lehkým kouřem. Když ji budeme porovnávat s ostatními Japonkami, tak se bez problémů udrží v popředí.