Mezi mými návštěvami My Friends baru uplynul přibližně rok. Naposledy jsem tam byl na konci léta loňského a následně až v létě aktuálním. A protože zdejší nabídku už docela znám a zároveň jsem měl chuť na něco osvěžujícího po předchozím trmácení po městě, cílil jsem rovnou na koktejly.
Měl jsem chuť ochutnávat a nedlouho předtím jsem zahlédl fotku, zvoucí na Gimlet. To je osvěžující a elegantní drink z ginu (zde japonský Roku gin), cukru a limetkové šťávy. Já mám ale s giny složitý vztah a teprve se do nich propíjím. A tak přede mnou nakonec přistálo něco, co jsem nečekal.
Dostal jsem tedy Whisky Gimlet, variantu postavenou zde konkrétně na skotské blended malt whisky Monkey Shoulder. Dále byl drink vylepšený bazalkovým kordialem a místo kousku limetky pak ozdoben lístkem bazalky.
Tento drink má rozhodně intenzivní chuť, možná bych jí lépe popsal jako koncentrovanou. Medová whisky se tu prolíná s výraznou limetkou a svěžími bylinkami. Koktejl je nasládlý a nakyslý, působí velice osvěžujíce. Prostě další pěkný kousek. Jeho největší chybou je, že ho nebylo víc.
Před dalším koktejlem si představíme jednu whisky. Je jí Ardbeg 5 yo Wee Beastie. Ta je docela novinkou v základní řadě Ardbegu, také je zde nejmladším kouskem. Zrála totiž pouhých 5 let v sudech po bourbonu nebo oloroso sherry. Není filtrovaná za studena a má pěknou sílu 47,4 %. Cílem při její tvorbě bylo ukázat syrový a kouřový Ardbeg.
Problém této whisky je, že se prodává za víceméně stejné peníze jako An Oa nebo 10 yo Ardbegy. Očekávání se tím stávají dost vysokými. Já se raději místo porovnání zaměřím na whisky samotnou.
Hned ze začátku ukáže překvapivou výraznost, tahle whisky má chuť. Je kouřová a svěží, já zde cítím hlavně silný vliv bourbonových sudů. Také se objeví náznak kokosu, získaný z amerického dubu. Nějaké sherry sudy bych zde ani nehledal.
Ona to vůbec není špatná whisky. Výrazná a mladá ex-bourbon kouřovka myslím že svoje místo by si našla. Jen chápu, že ochotu platit za mladou whisky stejně jako za zavedenou vyzrálou nemá každý.
Specifičnost této whisky jsem se rozhodl využít v koktejlu, chtěl jsem dále experimentovat s rašelinnými soury. Výsledkem tak byl tento Kokos Peated Sour – klasický whisky sour postavený na tomto pětiletém Ardbegu a vylepšený kokosovým sirupem.
Ve vůni jsou rašelina a kouř pěkně znatelné, citrusy a kokos jsou pak spíše jen na okraji. Chuť je velice krémová, už více kokosová. Rašelina je tu jen jemně, rafinovaně. V dozvuku zase více zesílí kouř, společně s jemným kokosem. Celkově je drink velmi svěží, lehce citrusový a s tóny pečeného kokosu.
Poslední cocktail vznikl v podobném duchu, jeho cílem bylo připravit něco s rašelinným Gold Cock Peated. A i když měl být výsledek osvěžující, neměl to být zase tolik whisky sour.
Barva tady napoví, jsou zde maliny. Kromě nich pak i limetky s marakujou a medovou vodou. Ozdobeno je mátou, ta zesiluje svěžest a víceméně tlumí sladkost, hlavně ve vůni. Maliny jsou zde znát velice silně, je to hlavně ovocný koktejl. Je svěží (i když méně než předchozí koktejly) a je nasládlý (o trochu sladší než ty předchozí). Celkově trochu zvláštní kombinace, ale příjemný osvěžující koktejl to rozhodně je. A já můžu jen přemýšlet, co zde asi ochutnám příště.