El Dorado Rare Collection Enmore 1996

Sedmým kouskem tohoto zlatého adventního kalendáře Rum Friendly Club je další vzácný rum El Dorado, který jsem v posledních letech ochutnal. Loni to byl například zajímavý El Dorado Rare Collection Skeldon 2000 SWR.

Rumy El Dorado pocházejí z Guyany, od společnosti Demerara Distillers Limited. Zatímco v minulosti bylo v Guyaně palíren stovky, na konci století zůstala pouze tato jedna. Naštěstí pro nás se jí povedlo zachránit velké množství techniky z rušených palíren, původní destilační přístroje tak byly převezeny do poslední fungující palírny Diamond. Zde se postupně zprovozňovali a také se na nich pálilo, což dalo vzniknout novým rumům se starými jmény. Příkladem budiž třeba recenzované El Dorado 2010 Diamond/Port Mourant využívající historický dřevěný dvojitý pot still z původní palírny Port Mourant nebo The Nectar Of The Daily Drams Guyana Albion AW destilovaný na stejném kotlíkovém přístroji.

Řada Rare Collection představuje tedy nejprestižnější řadu značky El Dorado, obsahující právě dlouze stařené rumy destilované na těchto historických destilačních přístrojích. Také se rumy v této řadě nefiltrují a nechávají v sudové síle. Nejedná se rozhodně o levné rumy, jejich ceny se pohybují ve stovkách eur. Zatímco sehnat nějakou konkrétní láhev může být už trochu problém, tak například Dramroom nabízí na svých stránkách dva vzorky rumů z této série: Port Mourant z roku 1999 a Albion ročníku 2004.

Ochutnávaný rum je Enmore, tento rum byl v roce 1996 destilován z melasy na původní dřevěné Coffeyho destilační koloně palírny Enmore. Rum poté zrál celých 21 let v tropech, zde se využili klasické sudy po bourbonu. Výsledná síla v této lahvi je pak 57,2 %.

Vůně je hodně ovocná, je tady spousta tropického ovoce. Třeba grep a banány. Je také silná a hutná, spíše suchá. Kromě ovoce je tady dost sladkého dřeva a také nějaké stopy karamelu. S časem se vůně pěkně otevírá, objevuje se káva a sušené ovoce, také nějaké sušší koření. Pořád je ale nasládlá a dost dřevitá.

Chuť je hodně silně karamelová, je výrazná a šťavnatá, taky trošku pikantní s náznakem funky pohlazení. Opět je zde taky dost tropického ovoce, zde nejvíce vystupují ostré citrusy. Ke karamelu se přidají ještě čokoládové tóny, objevuje se sušené ovoce a nugát. I když je chuť sladce pichlavá, je pořád hladká, je i dost hutná. Nasládlá a silná.

Dozvuk začíná naopak, čokoládou a nugátem. Ale pořád je zde tropické ovoce i troška karamelu. Možná i troška kávy a zemitosti, suché dřevitosti. Z ovoce jsou to nejvíc citrusy, čokoláda a nugát ale dominují. Je docela sladký a jemný, i když trošku sladce pichlavý je. Také je docela delší a těžší, šťavnatý.

Tohle je zajímavý rum. Těžší vyzrálý kousek britského stylu, Guyana se nezapře bez ohledu na destilaci. Je hodně karamelový, vylepšen citrusy. A je plný a silný. Tohle je dobré, tohle je fakt dobré. Nemyslím si, že by nějaký rum z této série mohl nějak moc zklamat.