Po první trojici Clairinů (Vaval, Casimir a Sajous) přišly na trh ještě dvě další lahve, Clairiny Le Rocher a Communal. Communal je ředěný blend těchto čtyřech Clairinů, a Le Rocher bude v hledáčku dnešní recenze.
Le Rocher se od prvních třech Clairinů v mnohém liší, pořád se ale jedná o divoký a poctivý řemeslný haitský rum. To znamená lokální suroviny i fyzickou práci, divokou fermentaci i tradiční pálení. A samozřejmě také žádné barvení, dochucování, doslazování nebo ředění.
První změnou je, že se jmenuje podle palírny a ne svého palírníka. Tím je Romulus Bethel a vede palírnu Le Rocher v Pignonu. Další změnou je vstupní surovina. Tam kde ostatní Clairiny používají čerstvě vylisovanou šťávu z cukrové třtiny, zde se používá sirup. To znamená, že šťáva se pomalu vaří aby zhoustla, ale zároveň se zachovaly všechny chutě.
Má láhev pochází z roku 2019 a je v síle 47,2. Patří do první a zatím jediné u nás dostupné várky. Zajímavá je zde také barva, která není úplně čirá, ale je lehce nažloutlá. Tím mezi ostatními Clairiny trošku vystupuje.
Vůně je rozhodně nezvyklá, není taková jako ostatní Clairiny. Předně tu necítím ovoce ani sladkost, zde jsou spíše tóny kouře a vegetace. Trošku to na první přivonění připomíná třeba mezcal. Je spíše lehká a hrubá, také tak trochu zvláštně svěží. Kromě kouře a vegetace je pak znatelná i nasládlá techničnost a lehká rašelinná zemitost. K tomu se objeví ještě stopa slanosti.
V chuti je to velice podobné, je nesladká, trochu slaná a bez ovoce. Je silná a plná, není ale ostrá. Cítím takovou nahořklou svíravost a zvláštní šťavnatost. Opět jsou zde tóny kouře i vegetace. Ona kouřovost je slaná a skoro jódová. K vegetaci se zase přidávají dřevité a pryskyřičné tóny. V pozadí je pak vyloženě náznak rašelinné zemitosti.
Dozvuk pak jen přináší ty stejné věci v podobné sestavě. Začíná kouřem a zemitostí, působí technicky. Objevuje si silnější slanost a jódová rašelinná zemitost. K tomu náznak vegetace a nějakého lehkého ovoce. Rozhodně je výrazný a dlouhý.
Le Rocher je určitě překvapující rum. Po ovocných a šťavnatých předchůdcích přišel drsný a technický rum. Až zdálky více připomíná mexický mezcal nebo rašelinný whisky newmake s tóny agricole vegetace.
Je to silný a dobrý rum. Možná po něm nesáhnu tak často, jako po jiných Clairinech, ale jsem rád že ho mám doma. Možná bych ho asi hodnotil i výš než Casimir, tak moc je dobrý.
Tento i ostatní Clairiny lze koupit za jednotnou cenu méně než 1300 Kč například zde. Ne vždy jsou všechny skladem, ale výroba pokračuje a vždy se sem nějaké lahve dostanou. A to je moc dobře, pro Clairiny i pro nás.
Tento Clairin bohužel ještě na Dramroomu není, mají ale skladem vzorky předchozích pěti bílých Clairinů.