Zřejmě pro svou oblíbenost, v letošním kalendáři se objevuje rum, který zde již byl předloni. Tím je Cane Island Australia 4 yo. Značka Cane Island se tu objevila již několikrát, jedná se o nezávislého plniče, podobně jako třeba Plantation. Já jsem doufal v jejich novinku z El Salvadoru, takhle si alespoň připomenu dobrou Austrálii. A bez předsudků, svoji starou recenzi si přečtu až po dopsání této. A možná ho porovnám s nějakým vzorky z Austrálie, které se mi tu sešli.
Rum byl vyroben v australské Beenleigh Rum Distillery, je vypálen na kotlíkovém destilačním přístroji z melasy. Poté zraje 4 roky v tropických podmínkách v sudech po bourbonu. Nakonec je lahvovaný v síle 43 % alkoholu. Víc toho asi není potřeba vědět.
Vůně je rozhodně jemné a velmi příjemná. Cítím zde hlavně želé bonbony a tóny ovoce, přidá se troška koření.
I v chuti jsou želé bonbony silně znát, stejně tak ovocné tóny. Působí už ale bohatěji. Je tu více koření, které působí svěže i zatuchle zároveň. Jsou zde také stopy dřevitosti, navíc se ukáže náznak agricole a tónů vegetace.
V dozvuku jako by rum obrátil směřování a od sladkého želé se více vydal zkoumat možnosti agricole světa. Je hodně bylinkový a větrový, žvýkám zde pikantní mátovou žvýkačku. Na konci to trochu připomíná bylinné likéry, včetně jejich stopy hořkosti.
Tohle je dobrý rum. Sice si ho pamatuji trochu jiný, to ale neznamená že horší… Koukám na minulou recenzi, gumové bonbony a svěží travnatost, je to dost podobné. Rum je to i po dvou letech pořád pěkně pitelný.