Kilkerran 16 yo

Další whisky z loňského tajného ježíška a předposlední z degustační skupiny méně silných rašelinných skotských kousků je Kilkerran. Sice není první jejich whisky co ochutnávám, opět se jedná o první recenzi této palírny na webu. A tak si zaslouží pořádné představení.

Cesta Kilkerranu začíná v palírně Glengyle, kterou založil v roce 1872 syn zakladatele sousední palírny Springbank William Mitchell. A do rodiny náležela ještě palírna Rieclachan, zároveň to byly farmáři a producenti ječmene. Geograficky se nachází v oblasti Campbeltownu, na poloostrově mezi ostrovy Arran a Islay. Na začátku 20. století ale místní whisky průmysl kolaboval, palírna se několikrát prodala a nakonec byla uzavřena. Navzdory konci výroby whisky se ale budovy Glengyle zachovali. V následujících letech totiž sloužili jako firemní kanceláře. V těchto letech proběhlo i několik pokusů o znovuotevření palírny, aby se to nakonec povedlo až v roce 2000. 75 let po skončení produkce palírnu totiž koupila nová firma, vedená prapravnukem původního zakladatele Williama Mitchella.

Někoho může napadnout, proč se whisky z palírny Glengyle jmenuje Kilkerran. První důvod je, že pod tímto jménem se už produkuje jiná whisky a odkup práv se nepovedlo domluvit. Samotné místo Kilkerran se pak vztahuje k místu a historii. „Ceann Loch Cille Chiarain“ je původní jméno osídlení, ležícího na místě Campbeltownu a zároveň označuje místo, kde působil svatý Kerran. 

Vzhledem k tomu, že veškeré zásoby whisky zmizely už v roce 1925, produkce musela začít nanovo. Palírna tak nejprve vydávala sérii whisky Work In Progress. V základní nabídce pak mají podle stránek tři whisky – Heavily Peated bez udání věku, osmiletou whisky v sudové síle a dvanáctiletou ředěnou whisky (ta vyšla až v roce 2016). Veškeré místní whisky pocházejí z Campbeltownu, pěstuje se zde pro ně ječmen, pálí se zde whisky a také zde zraje a lahvuje se.

Tato whisky patří do nabídky palírny a je šestnáctiletá. Míchá se ze 70 % z bourbonových sudů a ze 30 % ze sudů po sherry. Aktuální edice pro rok 2022 byla takto vydána v počtu 7000 lahví. Vzhledem k tomu, že první sudy se whisky naplnili v roce 2004, palírna zatím o moc starší whisky zatím stejně nemá. Síla je zde zředěná na středních 46 % alkoholu, které mívají všechny vydání palírny neponechané v sudové síle.

Vůně této whisky je jednoduše krásná, už z lahvičky toho slibovala mnoho. Je lehčí a působí svěže, je také skoro bez kouře. To spíše tady dominuje sladká zemitost a nugát. Dále pak cítím sušené ovoce a suché dřevo, poté se postupně přidávají šťavnatá a medově nasládlé citrusy. Když nechám whisky dlouze rozvonět, nacházím ještě hrušky a mléčnou čokoládu.

Chuť je překvapivě jemná a hladká, je příjemně plná a šťavnatá. Opět tu není moc rašeliny, cítím hlavně sladkou zemitost. A nějaký ten kouř, jako kdyby sousedé grilovali. Pak je zde určitě jemná dřevitost a trocha ořechů. Ve druhé vlně pak přijde hodně výrazná čokoláda a sladké sušené ovoce, chuť dostává hutnost a nasládlost.

Dozvuk je hezky jemný a přitom je silný i dlouhý. Zemitost se tu skládá dohromady se sušeným ovocem, opět se objevuje spousta čokolády. To se pak přesouvá do nugátovosti, ještě tu pak nacházím sladké a přitom suché dřevo.

Když se tato whisky porovnává s rašelinnými peckami, tak vychází hodně slabě. Protože ani kouř, ani rašelina tu nejsou to hlavní, a vůbec to nevadí. Protože když ji ochutnám samostatně, tak nacházím silnou a zemitou čokoládovou whisky. Není ohromující, není přímočará, naopak bych řekl že se drží při zemi. Ale když se ji budete déle věnovat, zjistíte že se jedná jednoduše o výbornou whisky. Za původní cenu lehce přes 2000 pořád docela dost povedené.

Jako vždy, kouknu se teď na hodnocení z celé degustační akce. Výsledná známka je tady výborných 1,75. Takže hodně dobré. V poznámkách se chválí vůně i jemná rašelinnost, objevuje se zde slaný karamel i bílé víno. Nebo také (slaný) med a hroznové slupky. Celkově vyvážená whisky. Obecně tady byla spousta nadšených výkřiků a myslím, že až se objeví na pultech další várka, tak bude dost vyhledávaná. A já s tím souhlasím, doma by láhev potěšila a mohl bych tuto whisky s nadšením popíjet celý večer.