V rámci slepé degustační akce pod jménem Tajný ježíšek 2022 pokračuji s vzorky z Irska, minule jsem tu rozebíral Jameson Black Barrel Proof, 50% variantu běžnějšího Jamesona Black Barrel. A tak je tu experimentální značka Method and Madness a jejich Single Pot Still whiskey vylepšená francouzským kaštanem.
Značce Method and Madness jsem se již dříve podrobně věnoval, od té doby jsem je ale nepotkal. V prvním článku jsem psal o celé degustaci, zaměřené na zajímavá dřeva. Ve dvou dalších článcích jsem poté rozebíral nejprve úvodního Jamesona společně se single grain a single malt whiskami od Method and Madness, poté již tři speciality of Method and Madness (včetně dnešního kaštanu).
Method and Madness je experimentální mikro palírna, vytvořena lidmi z Midletonu. Je to tedy stejná parta, která produkuje například whiskey Jameson, Redbreast nebo Green Spot. Smyslem této palírny je zkoušet a vytvářet zajímavé věci.
French Chestnut je vrcholem základní řady Method and Madness, kterou tvoří trojice single grain, single malt a single pot whiskey. Tato je Single pot still, tedy se destilovalo v kotlíku ze směsi sladovaného a nesladovaného ječmene, částečně dokonce zeleného ječmene. Páleno bylo převážně pro získání lehčího destilátu, u kterého předpokládám snazší ovlivnění zráním. Základ, ze kterého se míchá tato whiskey, se staří v klasických sudech po sherry a po bourbonu. Tím nejdůležitějším je zde tak druhé zrání, které probíhá v sudech z francouzského kaštanu. Konkrétně se jedná o jedlý kaštan (tedy kaštanovník setý), který pochází z alpské oblasti Isère. Není zveřejněno, kolik bylo v této várce vyrobeno lahví nebo jak je whiskey stará. Známe tedy jen sílu na kterou se ředí, 46 % alkoholu.
Vůně whiskey je lehká a spíše sladší. Také je jemná a měkká, řekl bych aromatická. Cítím trošku ovoce, nejvíce výrazné jsou tady banány. Poté přijdou vrstvy bonbonů, koření a lehkých ořechů, celkově dostávám do hlavy dojem banánu v čokoládě.
Chuť je nasládlá a šťavnatá, kořenitě a dřevitě aromatická. Je tu hodně koření a také dost dřeva. A to jak toho nasládlého, tak toho suchého. Ona je vlastně ta dřevitost celkově nezvyklá, jiná. Jsou zde stopy ovoce, opět také banánů. Z koření postupně vystupují čokoládové a bonbonové cukrové tóny. Celkově je rozumně plná i jemná.
Dozvuk je krátký, kratší a asi i jednodušší než jsem čekal. Je tady výrazně znát již očekávaná trojice sladkého dřeva, čokolády a banány. Dřevitost zde působí nezvykle, trochu jako parkety.
Single Pot Still Chestnut je slušná a pitelná whisky, díky své netradiční dřevitosti i zajímavá. Takhle vedle sebe mi připadá zajímavější, než byl Jameson Black Barrel Proof.
Celkově si bodově vysloužila docela slušnou známku kolem 2,3. Takže to rozhodně nebude špatná whiskey. Podle poznámek je ale složitější, moc se degustátoři ve svých vjemech nepotkávají. Shodneme se na tom, že tato whikey je aromatická a pitelná (občas s dovětkem „na Irsko“). Dále je různě popisovaná jako grainová, ořechová, bylinková nebo svěží. Výsledkem spíše ale bude povedený experiment, spíš než whisky na každý večer.