Po několika moc pěkných kouscích z minulých let jsem rád, že se William Hinton objevuje i letos. Nejdřív to byl tříletý rum, pak loni Four Cask. Letos je to pětiletý rum se zajímavým finišem.
Na oficiálních stránkách William Hinton se tento rum ani nenachází, takže zjistit něco víc může být obtížné. Jasné je, že se jedná o pětiletý rum z Madeiry a že zrál v sudech po rašelinné whisky. Když se po otevření kalendáře koukám i na jeho stránky, zjišťuji že tento rum byl pro něj exkluzivně stočen a do prodeje tedy nejspíš ani nepůjde.
Ve vůni je hned od začátku znát kouř, takový lehký a nasládlý závan. Poté přijdou tóny typické pro některá agricole – peprmintové želé, čerstvá vegetace a hrubá guma. V pozadí jsou ale stopy jódu a rašeliny. Zrání v těchto sudech neschovalo agricole rum, ale doplnilo ho kouřem.
Chuť je plná štiplavého kouře a lehké hrubé rašeliny. Opět je tady nasládlé želé, guma a lehká vegetace, to vše posypané popelem. Celkově je jemně pikantní a docela plná. Sladkost se objeví až s časem, také působí trochu mladě.
Dozvuk začíná pichlavou rašelinou se sladkým želé, jsou zde gumové bonbony a svěží kouř. Navíc se přidá lehká citrusovost, takové tóny citronové kůry. A ve výsledku je dozvuk dost silný a výrazný.
Tak tohle je dost zajímavý rum, hodně netradiční. Je to výrazné kouřové agricole, dobře pitelné a intenzivní. Rozhodně povedený kousek, kde sudy přidají další vrstvy, ale nepřekryjí původní rum. Ale přeci jenom mi jejich předchozí kousky posunuté víc do sladka chutnali asi víc.