Samai je první a jediná palírna prémiového rumu v Kambodže. Jméno znamená „moderní“, „nová generace“, a tou chce tento rum být. Používají se místní suroviny a prověřené postupy společně s řemeslnou prací. To vše by mělo ukázat Kambodžu a první generaci kvalitního rumu v ní. Palírnu založili dva mladí Venezuelané, kteří chtěli spojit zkušenosti z rumů španělského typu s asijskými kořeny.
Samai Gold zraje v sudech z amerického dubu, francouzského dubu nebo v sudech po sherry. Je vyroben z Kambodžské melasy (z třtiny z provincie Koh Kong) a lahvován v síle 41 %. Rum se destiluje na ručně vyrobeném měděném kotlíkovém přístroji ve stylu 18. století, který produkuje destilát o síle 75 až 90 %. V sudech ale zraje rum zředěný na 65 %. Doba staření se udává až 2 roky. Podle popisku je použitý i dotek přírodního medu z chrámového komplexu Preah Vihear, kdy a jak ale zmíněno není.
Kromě tohoto Gold je v nabídce značky ještě bílý rum a rum vylepšený pepřem. Ten odpočívá v nerezových tancích půl roku a je ochucen červeným Kampostským pepřem z La Plantation. Pod jménem Samai se ještě nabízí rumový likér – limitovaná edice zrající v sudech po sladkém PX sherry.
Vůně je svěží, lehce bylinková a medová. Med je to světlý, jemný. Dále jsou zde květiny a bonbony. Trochu mi tato kombinace připomíná medovou Metaxu.
Chuť je docela hutná a víc sladká než jsem očekával. Vlastně je dost sladká, hodně kořenitá a s květovým medem. Z dalších tónů se objeví ještě lehce víno, to dokonce ještě více umocňuje dojem medové Metaxy.
Dozvuk je dlouhý a svěží, ale ulepený. Je plný sladkého květového medu, bylinek a koření. Nepřekvapivě je sladký, je ale i příjemně hřejivý.
Tento rum je zajímavý, nezvykle medový. Je dost sladký, ale pitelný, takže tedy proč ne. Když víte do čeho jdete, zklamat by neměl. A jako bonus, ochutnání takové exotiky se počítá jako úspěch vždy.