24 Days of Rum 2024/05: Naga 12 yo Siam Edition

Rumy Naga jsou stálicí, vídám je na Rumfestech i v tomto kalendáři. 2021 to byla například Naga Pearl of Jakarta, rok poté tato Naga Siam Edition 10 yo a loni Naga Anggur. Tato značka pochází z Indonésie, odkud pochází i většina jejich rumů. Tento Siam ale bývá označen jako rum z Indočíny.

Cukrová třtina pro tento rum se prý pěstuje v Thajsku na vlastních plantážích, patřících k palírně. Destilace je pětinásobná kolonová, melasu si sami vyrábějí z třtinové šťávy. Rum poté zraje přímo v palírně v podzemním skladišti v 200 litrových sudech po bourbonu. Takový sklep je zvolen pro udržení stabilní teploty a rovnoměrného zrání, andělský podíl má být mezi 7 a 9 %. Sudy se ale stejně několikrát přesunují a dolévají stejně starým rumem. Na konci se lahvuje v síle 40 % a oproti minulé desetileté verzi máme nyní k dispozici rum se stářím 12 let.

Vůně je sladká a lehká, cítím zde bonbony a želé. V druhé řadě je aromatické koření doplněné nasládlou gumou.

Chuť je podobná, jen bohatší. Je tady želé a sladká guma, jsou zde bonbony a koření. Hodně mi to připomíná barevné lékořicové bonbony. Také se zde lehce objevují žvýkačky a pepř, časem se přidává i docela dost ovocných tónů. Chuť je docela sladká, je hutná a lehce šťavnatá. Také je jemná a hladká.

Dozvuk má želé i koření, jsou tady ovocné bonbony a žvýkačky. A k tomu ovoce a náznaky dřeva a čokolády. Ta časem zesiluje, je to zvláštní a pikantní čokoláda. Dozvuj je výrazný a plný, možná trochu kratší.

Ve výsledku je tohle vlastně dost dobrý rum. Je zajímavý, se sladkým gumovým stylem podobným agricole. Také je dost možná slazený, ale je příjemný a pitelný.