Na to jak je nám Německo blízko, jejich whisky tu moc známá ani oblíbená není. On za tím může stát i fakt, že většina německé whisky nedosahuje světové úrovně, na Netharově whisky fóru dokonce pořízení adventního kalendáře německé whisky znamená zaškatulkování pořizovatele jako odvážného masochisty. Naštěstí ne všechny německé kousky spadají do této kategorie, narazil jsem už na pár takových, které bych si velice rád zopakoval. A toto je jedna z nich.
Palírna se jmenuje Steinwälder Hausbrennerei Schraml – Steinwald je „Kamenný les“, přírodní park a hory v Bavorsku, nedaleko českých hranic. A vysvětluje poangličtěný název whisky – Stonewood. Hausbrennerei zase znamená „domácí“ palírna, nejedná se o velké průmyslové monstrum. Tato palírna se také pyšní titulem první německé whisky palírny. Ta sice byla pálená z místního obilí, ne přímo z ječmene, také možná nebyla úplně první vypálenou německou whisky, ale pořád je první oficiální whisky palírnou.
Značka Stonewood v této chvíli sestává ze čtyř různých lahví. První je Stonewood 1818, bavorská single grain whisky. Pálena je v klasickém stylu, lahvuje se v síle 45 % a měla by být nejstarší německou whisky. Zraje celých 10 let v sudech z francouzského dubu po cognacu. Druhý Stonewood je nazván Woaz, což po Bavorsku znamená pšenici. Tato whisky se pálí ze severo-bavorské pšenice a trochy ječmenného sladu, používají se kvasinky určené pro pšeničná piva. Označena je jako single wheat malt whisky, má sílu 43 % a zraje 7 let v sudech z amerického dubu z Missouri. Čtvrtou whisky je Smokey Monk, tříletá single malt whisky v síle 40 %. Zde se pro výrobu používá slad ze severního Bavorska nakuřovaný bukovým dřevem, pálí se teprve od roku 2012.
Třetí whisky, kterou jsem v předchozím odstavci přeskočil, je recenzovaná Drà. To v dialektu ze severního Bavorska znamená „třetí“, byla totiž třetím plněním této značky. Představila se dříve v roce 2012 a byla první single malt whisky této značky. Je pálena z ječmene ze severu Bavorska, zraje v sudech z amerického bílého dubu z Missouri a lahvuje se v síle 43 %. V současné době se prodává již jako pětiletá, já měl ale doma původní variantu, starou pouhé 3 roky.
Vůně této whisky je nasládlá a měkká. Velice výrazně cítím sladovost, objevuje se ale i výrazná obilnost a bourbonovitost, skoro bych řekl kukuřičnost. Když se dostanu za různé druhy obilí, objevím i tóny ořechů a sušeného ovoce, najdou se zde ještě jablka. S časem se nejspíš zvýrazní sladkost, ta pochází od sladu, přidá se ale i med, tak nějak jako kusy plástve.
Chuť je příjemně výrazná a silná, ruku v ruce s tím jde ale troška ostrosti a lehké perlivosti. Je měkká a sušší, cítím zde hlavně sladovost a obilnost. V druhé vrstvě se pak přidají tóny ovoce a sladké čokoládové tóny.
Podobně začíná i dozvuk, je tu pražený čokoládový slad. Poté přijde větší sladkost méně praženého sladu a vlastně i dalšího obilí. Trochu jsou zde také jablka, nyní ale už sušené křížaly. Objeví se dřevitost, ta zase připomíná dřevitý prach a některé bourbony. Na konci nesmím ještě zapomenout na špetku medu. Celkově je dozvuk spíš kratší, působí hřejivě.
I když je spousta whisky, které by jsme se měli bát, tato to určitě není. Naopak mi dost zachutnala, je to zajímavá whisky připomínající klasický styl. I přes svůj věk je krásně pitelná a z lahve mizela velice rychle. Pokud na ně narazím, nebudu tedy váhat ochutnat ostatní lahve nebo tu aktuální starší verzi této Drà.