Richland Rum je pro mě zatím úplně neznámá značka. Na svých stránkách hrdě píší, že se jedná o nejlepší americký rum. Také se označují za Single Estate Old Georgia Rum, což by mělo znamenat, že vše se dělá na jednom místě. Cukrová třtina roste a zpracovává se na vlastní farmě, která se nachází pouhých pár mil od palírny. Šťáva z cukrové třtiny se přímo zde vaří, aby vznikl zahuštěný cukrový sirup. Vše ostatní od fermentace až po lahvování se děje v samotné palírně.
Na farmě se dbá na organické a přirozené procesy, z jejích 1700 akrů je pouhých 250 vyhrazeno pro cukrovou třtinu a není v plánu toto číslo zvyšovat. Ve zbytku farmy se pěstuje například tradiční bavlna nebo buráky. Ty jsou využívány i pro růst cukrové třtiny – po čtyřletém období cukrové třtiny jsou na stejné místo na několik let vysazeny buráky, aby půdu zregenerovali.
Jak je vidět, na svých stránkách se mnohem více věnují tomu jak a z čeho rum vznikl, než rumu samotnému. Když se pokusím zaměřit přímo na rum, nacházím aktuální nabídku, nacházím zde například „klasický“ single barrel, plnění v sudové síle, rumy dozrávané v sudech po portském nebo IPA nebo nestařený bílý „pobřežní“ rum.
Tento rum z adventního kalendáře je jejich běžným rumem, jejich „The Spirit of Georgia“, z vybraných sudů a lahvován jako 86 proof (tedy 43 % alkoholu). Jedná se o kotlíkový rum, pro který jsou vybírané sudy s rumy starými většinou mezi 4 a 5 lety. Pro zrání se používají čerstvé a nepoužité vypalované sudy z amerického dubu.
Vůně je lehčí a svěží. Cítím zde gumovou sladkost, podobnou gumovému hadovy od Privateera. Kromě toho je zde medová nasládlost, zvláštní dřevitost, lehké koření a PEZ bonbony.
Chuť je výrazná, pikantní a lehce nahořklá. Cítím zde nábytek, umělé dřevo (takový Umakart) a k tomu umělou sladkost. Na začátku je dobrá, postupně ale sklouzne k té zvláštní dřevitosti.
Dozvuk je sladký a pikantní, je zde sladké ovoce, ale také nahořklé nasládlé dřevo. Dřevotříska a stopy umělosti. V pozadí je pak cítit znatelně americká whiskey.
Toto je zvláštní rum. Jako, není úplně špatný, ale takový umělý. Ve vůni Privateer, v chuti dřevo z nábytku. A v dozvuku se ozývá americká whiskey, podle popisu se asi jedná o vliv nových sudů, ve kterých obvykle zraje bourbon. Chtělo by to ochutnat víc na podrobnější prozkoumání.