V Praze na Rumfestu jsem se zastavil i na stánku rumu Carúpano. Tedy spíše jsem k němu byl doveden, jako pokračování ochutnávky u stánku Paranubes. Jejich základní šestiletý rum jsem již ochutnával jako součást posledního adventního kalendáře, nyní jsme ochutnali zbylé tři rumy.
Rum pochází z venezuelského údolí Macarapana-Carúpano, kam se v roce 1762 přesunul Španěl Félix del Fierro. Toto údolí se nachází v nížině na úrovni moře, během dne jsou zde vysoké teploty, během noci zase nízké teploty a vysoká vlhkost. Toto mikroklima tak urychluje a zintenzivňuje zrání rumu v sudech. Cílem je zde vyrábět rumy španělského typu.
Cukrová třtina je venezuelská a používá se pro výrobu cukru. Vzniklá melasa je pak destilována například pro vznik těchto rumů. Kromě ní se používá místní pramenitá voda z údolí Macarapana a ke zrání pak sudy z amerického dubu. Aktuálně se o ně stará jediná venezuelská master blenderka Carmen López de Bastidas.
První ochutnaný rum na stánku a druhý rum této značky se honosí jménem Carúpano 12 Reserva Exclusiva. Dvanáctka v názvu zde znamená, že obsahuje rumy staré až 12 let. Ředí se, jako všechny rumy značky, na 40 %. Lahvovaný je v lahvi stejného tvaru jako mladší kousek. Vysoká a štíhlá lahev ukazuje spíše na barové určení.
Ve vůni je hlavně karamel a čokoláda, je příjemná a lehce sladká. Chuť je jemná a lehká, spíše nasládlá. Opět zde dominují čokoláda s karamelem. To v dozvuku je hodně znát hutné koření a dřevité tóny.
Tento rum se asi nevyznačuje ničím speciálním, ale je dobrý a pitelný. Možná bych měl samostatně jiný názor, konkurence je ale na Rumfestu vysoká.
Dalším rumem Carúpano je 18 Reserva Limitada. Platí zde vše, co u předchozího, jen obsahuje rumy staré až 18 let. Už se ale změnil tvar lahve, nižší a podsaditější láhev už cílí na více luxusní vzhled.
Vůně má příjemnou kombinaci sladkého dřeva, koření a hořké čokolády. Chuť je nasládlá a má méně koření, opět je zde čokoláda a sladké dřevo. Přidá se také trocha medu. V dozvuku hodně zesílí dřevitost, jinak je zde znát hlavně hořká čokoláda.
Tohle je pěkný rum, působí poctivě a méně sladce. Pořád je ale dobře pitelný a pokračuje ve známém stylu „sladších“ rumů. Tento bych se klidně nebál doporučit, pokud vám tento styl vyhovuje.
Poslední lahví je 21 s podtitulem Reserva Privada. Používá se stejná láhev jako u 18, jen v jiných barvách, a obsahuje rumy staré až 21 let.
Pokud u tohoto rumu mohu něco vyzdvihnout, je to jeho konzistentnost. Tak jak voní, tak i chutná, to stejné následně cítím v dozvuku. Velmi výrazné je zde suché dřevo, doplněno kořením. A to nejvíce skořicovými tóny. Celkově je ještě sušší než předchozí kousky.
Na tento rum bych se klidně podíval znovu, je vybalancovaný a působí vyzrále. Opět je zde povědomý styl připomínající sladší rumy, je ale hutný a sušší. Na večerní klidné popíjení by byl ideální.
Ceny těchto rumů jsou 850, 1290 a 1690 korun. Vzhledem k jemné sladkosti a španělskému stylu by mohli být například konkurenty „profláklých“ rumů jako Diplomatico nebo Zacapa. Určitě vhodné i pro začátečníky nebo lidi hledající povědomé chutě tohoto stylu. K doutníkům by také nemusely být špatné. Já pro ně ale místo teď nemám, tento styl rumů si už domů moc nekupuju a priority mám jinde.
Celkově jsou to však slušné rumy. Jemné a velice pitelné s příjemnou chutí. Prostě nic objevného, jen pěkná variace na známé téma.