Čtrnáctý den adventního kalendáře Rum Friendly Clubu a dokonce již čtvrtý rum od nezávislého bottlera Compagnie des Indes. Připadá mi zbytečné tedy opět řešit obecné záležitosti, pro připomenutí se stačí kouknout na recenze RFCAK22 01: CDI Guyana 2007, RFCAK22 05: CDI Nicaragua 2004 a CDI Guyana 2005 Port Mourant. A jak se na to tak dívám, již třetí z Guyany.
Tento třináctiletý rum pochází ze série lahvované pro Dánsko a pochází z Guyanské palírny Diamond. Je melasový a nebyl nijak upravován. Nejprve zrál v bourbonovém sudu, poslední 4 roky staření pak v sudu po oloroso sherry. Na konci vzniklo 523 lahví v síle 57,2 %.
Vůně je lehká a svěží, také je trochu zvláštně šťavnatá. Cítím citrusy a závan techničnosti, je tady určité specifické koření. Nejspíš něco, co najdeme v perníkovém koření. Také zde nacházím vůni tuzemáku a rumových pralinek. Při otevření vůně se objevují rozinky a trochu vystoupí skořice. Rozinky pak zesilují, až se stávají určující složkou.
Chuť je pěkně hladká, je sladká a suchá. Opět je tady tuzemákovitost, ale také ovoce. To postupně zesiluje, objevuje se ananas a další tropické ovoce se závanem esterů. V pozadí zůstávají rumové pralinky a rozinky. Chuť je docela šťavnatá, postupně se stává i pikantní.
V dozvuku je nejprve nugát a rumové pralinky, poté se objeví hromada rozinek. A k nim i trochu tóny kávy. Celkově je sladší a trochu šťavnatý i lehce pikantní.
Tento rum začíná trošku nezvykle, má plusové body za zajímavost. Není to úplně obvyklý styl a zároveň se jedná o sladší a příjemně pitelný rum. Po čase, jak si všimnu rozinek, tak už je mám úplně všude. Tak tedy proč ne.