S recenzemi z rumového adventního kalendáře Rum Friendly Clubu jsme dnes v polovině a je čas na trochu méně známý rum. Tím je totiž Privateer (neboli korzár, státem licencovaný pirát) z méně obvyklé rumové destinace, USA. Tento Privateer sice není prvním, který ochutnávám, stal se ale prvním s hotovou recenzí. Tak se na Američany trochu podíváme.
Příběh začíná v osmnáctém století, kdy byl předek současných zakladatelů palírny úspěšným námořníkem, pašerákem, obchodníkem, palírníkem a korzárem, s flotilou čítající více než 25 lodí. A po šesti generacích přichází jeho jmenovec a zakládá v roce 2011 v Massachusetts Privateer. Značku, kterou staví na upřímnosti, transparentnosti, surovinách, nedoslazování, nedochucování, nedobarvování a nefiltrování. V současnosti již má značka obsáhlé portfolio. Základ tvoří New England White Rum a New England Reserve Rum, poté již přicházejí různé vydání v edicích Navy Yard, Queen’s Share, Distiller’s Drawer nebo Letter of Marque Private Barrels. Dnešní rum pak patří do poslední jmenované.
Pro pálení se zde používá melasa z jediného zdroje, z vulkanické cukrové třtiny z jednoho konkrétního údolí v Guatemale. Používají se zde různé kvasinky, podle určení dané várky rumu. Fermentace je řízená, probíhá delší čas za nižších teplot. Destilace je pak dvojitá. První je klasická kotlíková, druhá se provádí na moderní koloně. Zde je ale možnost nastavení vnitřních desek. Všech osm je například zasunuto a využíváno pro základní bílý rum, který má být lehký a čistý. Pokud se nepoužije ani jedna či jen pár, výsledkem je těžší destilát odpovídající spíše kotlíkové destilaci. Destilát se uchovává v nerezových tancích, ve kterých se pomalu ředí na odpovídající sílu. Pak je po odležení lahvován jako bílý, nebo se přesune do sudů pro staření (v síle 100 proof).
Pro staření se používá celá řádka sudů, nejběžnější jsou sudy po bourbonu, recyklované rumové sudy, čerstvé sudy z amerického dubu nebo sudy po brandy. Po dvou letech je rum ochutnán a je plánována jeho další cesta. Základní blend se například míchá z rumů starých 2 až 8 let, každou várku tvoří přibližně 20 až 25 sudů (takže i nejmasovější blend značky je proti velkých jménům jen small batch). Směs se nechá poté ve velmi starých sudech cca 6 měsíců scelit, 4 sudy se nechají jako základ pro další várku a zbytek je lahvován.
Letters of Marque bylo pověření, které dostávali korzáři od své vlády. Pro Privateer se jedná o sérii small batch, nebo spíše většinou single cask rumů, které byly nalahvovány ze sudů vybraných obchodními partnery. Klidně si tak můžete domluvit vlastní plnění, to ochutnávané bylo ve spolupráci s německým Kirschem. Jedná se o single cask ve věku 4 let a 9 měsíců, který celou dobu strávil v čerstvém sudu z amerického bílého dubu a byl nalahvován v plné neředěné síle 55,7 %. Vzhledem k sudování při 50 %, místní klima by tedy mělo patřit k těm, kde procenta alkoholu při staření stoupají.
Vůně je docela zajímavá. Je měkká a silně nasládlá, celkově spíše lehčí. Je tady určitě karamel a nugát, také sladké koření. Pak také trochu citrusy. K tomu všemu se zde ještě objevují kouřové a technické tóny.
Chuť už je výrazná a sladká, také docela jemná. Je šťavnatá a cukrově sirupová, pořád působí trochu zvláštně. Je tady dost dřeva a také kokosu, k tomu sladké koření. A toho kokosu je tady vlastně opravdu hodně.
Dozvuk je šťavnatý a silně nasládlý, zvládá ale nebýt přeslazený. Je tady opět velmi silně kokos a s ním i dřevité tóny. Zas to vše doplňuje koření, z dřevitosti vystupuje jasný cedr.
V tomto vzorku bych opravdu Privateer nehledal. Je to totiž úplně jiný rum, než ty co jsem od nich již ochutnal. Což byl nějaký Navy Yard, stařený Privateer od Veliera a také bílý ostrý Habitation Velier. Tento rum mi na rozdíl od nich připomíná některé sladké rumy z Fiji. Nebo kokosový Plantation. Nálož kokosu, kterou ten čerstvý americký dub dodal tomu rumu je neuvěřitelná. Nějak si ale nejsem jistý, jestli si tato láhev zaslouží svou cenovku (stojí přes 90 eur) nebo můj další zájem. Stává se tedy spíš ukázkou různorodosti rumů Privateer a také příkladem, co vše dokáže s rumem udělat sud. Z ochutnávky jsem tedy spokojen s tímto „experimentem“, stejnou láhev bych si nekoupil ale rád něco dalšího od nich ochutnám.