Tento adventní kalendář začínal rumem CDI Guyana 2007, tedy rumem od nezávislého bottlera Compagnie des Indes. Protože jsem se o něm již rozepsal, nyní se můžeme vrhnout rovnou na pátý rum kalendáře, protože ten také pochází od této značky.
Opět se jedná o single cask, který byl stočen exkluzivně pro Dánsko. Tento ale pochází z Nikaraguy, z tajné a nezveřejněné palírny. Vypálen byl v roce 2004 a stočen byl pak v roce 2015 jako jedenáctiletý. Je to melasový rum, který nebyl doslazován ani ředěn, nalahvován byl v síle 69,1%. Z tohoto jednoho sudu tak vzniklo 242 lahví.
Vůně je lehká a sladší, nebo možná spíš lehce sladká. Je přitom docela plná a také aromatická. Cítím zde hlavně kombinaci koření a kakaa, v pozadí pak ještě trochu víno.
Chuť přinese očekávaný styl. Je také lehčí a sladší, zároveň je výrazná a šťavnatá. Také je tedy pichlavá a ostřejší, možná i se suššími tóny. Velmi tu dominuje ostré kakao, to je doplněné sladkým vínem. Soudil bych, že je to přirozeně sladký rum, který ale není doslazený.
Dozvuk je výrazný a také ostrý. Opět převládá pikantní kakaovost, zde doplněna nově ořechy. Ty trochu upozaďují tóny sladkého vína. Jinak pořád platí, co již bylo řečeno.
Ostrá kakaovost a čokoládovost, to znám nejčastěji z nikaragujských rumů. Oni totiž umí být sladké i suché zároveň. Zde je to doplněno vyšší silou a také velmi výraznou chutí. Není to tedy špatný rum, jen trochu jednostranný až jednodušší. Když o tom tak přemýšlím, je to tak trochu styl nižších řad Rum Sharku, jako jejich Belize a Dominikánská republika. Silné a ostré rumy, které jsou přirozeně více sladké, nejsou ale doslazené. No a když se vrátím na Nikaraguu, tak Albert Michler Nicaragua 2003 Trnava Rumfest 2022 je lepší a zajímavější rum, než bylo toto CDI.