Jak už naznačuje titulní obrázek, poslední březnový den jsem se zúčastnil degustace irských whiskey Redbreast. Já jsem se v minulosti propil lahví jejich základní dvanáctileté whiskey, tak jsem velmi uvítal tuto možnost si rozšířit obzory a ochutnat například jejich limitovanou desetiletou, nebo velmi drahou dvaceti sedmiletou whiskey.
Značka Redbreast vznikla ze začátku dvacátého století a byla v té době vyráběna pot still metodou. Původní Dublinská palírna, kde se whiskey vyráběla, byla ale v roce 1971 uzavřena. V současné době slaví značka Redbreast výročí 30 let od jejího znovuoživení, celý tento čas se již vyrábí v palírně Midleton.
Degustace proběhla online na Facebooku, byla pod záštitou The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar a uváděli ji Zdeny Kortiš a Petr Křenek. Na začátku jsme se sice potýkali s technickými problémy, po jejich vyřešení však již degustace pokračovala bez zastavování. Kromě představení lahví nám Petr a Zdeny průběžně zprostředkovali spousta dalších zajímavostí a informací o značce Redbreast a obecně o irské whiskey. Já se ale zaměřím hlavně na ochutnávané kousky.
Jako úvodní nultý vzorek bylo představeno Lustau Sherry Oloroso, tedy sherry, v jehož sudech dozrávala whisky Redbreast Lustau a které jsou používány i u dalších Redbreast whiskey. Musím se přiznat, že samotné mi toto sherry vůbec nechutnalo. Jeho zvláštní kyselost se mi vůbec nestrefila do chuti.
Prvním vzorkem whiskey tedy byl už zmiňovaný Redbreast Lustau. Je to pitelná whiskey, příjemně dřevitá a se zajímavými nakyslými sherry tóny. Jako základ pro srovnávání a pro začátek degustace seděla dobře.
Poté následovala dvojice Cask Strength whiskey. Ty od sebe byly překvapivě odlišné. Desetiletá byla velmi šťavnatá a svěží, hodně „živá“. Dvanáctiletá byla více jemnější a zakulacená, s mnohem větším vlivem sherry. Obě to byly dobré whiskey, ale 10 yo byla přeci jenom zajímavější.
Další dvojicí byly patnáctiletá a jedna dvacetiletá whiskey. 15 yo nebyla moc složitá, byla velmi jemná a zároveň plná chutí. Ideální whisky na nekomplikované popíjení. 21 yo byla bohatší a zároveň krásně vyvážená. Opravdu hezká vyzrálá whiskey na úrovni.
Vrcholem degustace byla velmi očekávaná dvaceti sedmiletá whiskey, která strávila většinu toho času v sudech po červeném Portském víně nebo po sherry. 27 yo měla znatelně odlišný chuťový profil než ostatní ochutnávané Redbreasty, objevuje se zde mnohem víc exotické ovoce. Určitě se jedná o dobrou whiskey, vzhledem k její ceně ji ale bohužel moc lidí asi neochutná.
Každý z těchto Redbreastů měl něco do sebe, žádný nebyl špatný. Ať už to byl nekomplikovaný Lustau, živé sudovky, jemné a vyzrálé starší kousky nebo exotická sedmadvacítka, každý může dostat ideální příležitost zazářit. Jak je u mě zvykem, v dalších článcích se na jednotlivé whiskey kouknu podrobněji.