
V rámci Tajného ježíška jsme měli i jednu miniaturní degustační skupinu, s pouhými dvěma vzorky. Irskou, japonskou a 5 skotských skupin tady doplnila ještě malá skupina exotů – český Gold Cock a taiwanský Kavalan. Ten jsem neochutnával poprvé, dokonce tento konkrétní jsem ochutnával už nejméně potřetí. Abych se zde zbytečně nerozepisoval, palírnu jsem představoval v úvodu pro Kavalan Degustace a poté jsem se samostatně věnoval bourbonovým Distillery Select N°1 a ex-Bourbon Cask, sherry kouskům Concertmaster Sherry a Triple Sherry Cask a nakonec právě dvěma Solist sudovkám Solist Vinho Barrique a Port Cask. Z mých dalších ochutnávej jsem zatím nic nesepsal, navíc mám ještě nějaké vzorky Kavalanu i schované doma. Naslepo jsem ale ochutnával tento Vinho Barrique, i když už podle vůně i prvního ochutnání bylo jasné, co se v lahvičce nachází.
Kavalan je whisky značkou ze stejnojmenné palírny na ostrově Tchaj-wan nedaleko Číny. Nápad se objevil v roce 2002, o tři roky později došlo k oficiálnímu založení a v roce 2009 i k vydání první whisky. Na tomto ostrově se popíjí hlavně rýžové víno nebo obilné pálenky, whisky Kavalan je ale na vyšší úrovni a cílená hlavně na vývoz. Zatímco voda je místní, ječmen a slad se musí dovážet. Proběhlo už několik experimentů s nakuřovaným sladem, naprostá většina produkce ale používá slad nenakuřovaný. Palírna samotná je moderním průmyslovým závodem s velkým množstvím destilačních kotlů od firmy Forsyths.

Palírna se nachází v horké oblasti s velmi dlouhými léty a kratičkými zimami, zdejší whisky tak zraje extrémní rychlostí. Pouhých 6 měsíců stačí, aby se z destilátu stala whisky, jednoletý Kavalan už je považován za zralý kousek a whisky se pak většinou staří cca ke třem létům. Nabídka značky bývá inspirována hudebním světem, příkladem budiž základní blendy s názvem Concertmaster nebo naopak nejvyšší řada Solist s whiskami starými mezi třemi a šesti lety. Základní whisky se lahvují v síle 40 %, střední řada má pak 46 % a nejvyšší jsou tedy Sólisti v sudové síle.
A jaké že máme Solisty? Nejznámější je asi právě Vinho Barrique, ale jsou zde také Port, Brandy, Bourbon nebo Madeira lahve, dále pak několik sherry variant – Palo Cortado, Moscatel, PX, Fino, Manzanilla nebo Amontillado. Výběr je tedy široký. Konkrétně sud po víně z Madeiry a sud experimentálního nakuřovaného Kavalanu byl stočen pro Českou republiku.
V rámci akce jsme pod číslem 9 ochutnávali Vinho Barrique, konkrétně láhev ze sudu W091120036B. Tato whisky byla destilována na sklonku roku 2009 a lahvovaná v půlce roku 2015, je to tedy pětiletá whisky. Vzhledem k intenzitě staření pak se sudu vzniklo pouhých 183 lahví o plné síle 56.3 %. Vinho Barrique whisky zrají v STR sudu, tedy v sudech z amerického bílého dubu použitých ve Španělsku pro zrání červeného vína. Po jejich vyprázdnění a před nalitím Kavalan destilátu byly sudy repasovány, jejich vnitřek vybroušen, opálen a vypálen.

Vůně je velmi hutná a aromatická, je těžká a sladká. Je zde spousta ovoce, pak silně sladké víno a navíc nějaké čokoládové dřevo. Nějaké to ovoce působí až zatuchle.
Chuť je silná a výrazná, je šťavnatá a těžká. A také je hutná a sladká, i když se posouvá trochu do sucha. Je zde velká nálož sušeného ovoce a k němu pak hlavně nugát a sladké dřevo. Možná dokonce pryskyřičné dřevo.
V dozvuku dominuje sušené ovoce, sladký a šťavnatý. Je tady koření a sladká medová dřevitost, je zde ovocný kompot. Postupně se ještě přidá závan kouře, připomínající opálené dřevo.

Tato exotická whisky není přehnaně složitá nebo komplexní. Místo toho je přímočará, skoro až jednodušší. Jenže ona je těžká, silná a šťavnatá, je velice intenzivní a moc dobrá. Vliv sudu je zde dominantní, přinášející velmi výraznou těžkou ovocnost a hutnou sladkost. Je to prostě whisky co musíte ochutnat, chuťová bomba co umí ochromit smysly.
A co v této whisky našli kolegové? Těžké víno, fíky, zemitost, těžké ovoce a exotiku. Mezi popisky se objevovali přízviska jako silná, hutná a obecně panovala moc velká spokojenost.