V minulých týdnech jsem se podíval na 2 různé dvojice od Kavalanu. Nejprve na bourbonové Distillery Select N°1 a ex-Bourbon Cask, poté na sherry kousky Concertmaster Sherry a Triple Sherry Cask. a nyní je konečně čas se dostat k vrcholu degustace i celé palírny, na dvojici ochutnávaných Solistů. Tato série je totiž vyhrazena pouze pro single casky, každá várka je stočena pouze z jednoho sudu. Proto se samozřejmě každá várka bude drobně lišit v síle alkoholu a také lehce i v chuti. Na stránkách se uvádí rozsah mezi 50 a 59,9 procenty.
Jako první se podívám na Solist Vinho Barrique, my jsme ochutnávali várku v síle 55,6 %. Tato whisky zraje celou dobu pouze v jednom sudu, konkrétně speciálním STR sudu. To jsou sudy vyrobeny z amerického bílého dubu, ve kterých poté ve španělsku zrálo červené víno. Po jejich vyprázdnění byly sudy repasovány, jejich vnitřek vybroušen, opálen a vypálen. Pak už v nich zrály whisky Kavalan, tyto Solisty minimálně 3 roky, některé dokonce i 6 let. Sudy se ale nevybírají jen podle věku, hlavně podle chuti. Pokud je sud připraven pro stočení jako Solist, tak se lahvuje bez ohledu na věk.
Už vůně je zde neuvěřitelně zajímavá. Je výrazná ale pořád lehká, je velmi aromatická a s náznakem síly. Nejdříve cítím svěží víno, poté se objevují tóny zemitosti, mízy a dřevitosti, je to vlastně takové pryskyřičné dřevo. Pak se také objeví náznak kouře, citrusů a medu. Když nechám skleničku déle dýchat, do popředí se dostanou právě citrusy. Sladké pomeranče a mandarinky, k tomu lehce pomelo. Tuto whisky bych mohl i bez pití mít nalitou celý večer.
Chuť je sladká a svěží, je silná a hutná. Je tu nasládlé a přitom suché dřevo, je tady výrazné sladké víno. Také se přidá sladká zemitost a citrusovost. Objevuje se čokoláda a zvýrazňují se pomeranče. Chuť je opravdu výrazná a hřejivá, je sušší a šťavnatá a zůstává hladká. Není vůbec ostrá. Po čase zde nacházím lehce i sladké koření, k tomu pomerančovou čokoládu a mandarinky.
Dozvuk je sladký a svěží, je výrazný, trochu šťavnatý a lehce hrubý. Opět cítím víno, tady je ale více svěží než sladké. Také se objevují sladké bonbony a trochu zas citrusy. Je tu opravdu hodně pomerančů, připomíná mi to hořkou čokoládu se sušenými pomeranči.
Tento Solist je silnou a výraznou whisky. Je hodně bohatá a zajímavá, je prostě hodně dobrá. Je tu silný vliv vína, ten ale také přinese spoustu citrusů, nejvíc asi pomerančů. Rozhodně stojí za prozkoumání a budu rád za každé další ochutnání.
Druhým ochutnávaným Solistem je Port Cask, náš v síle 57,1 %. Jako všechny solisty je lahvován v sudové síle, není dobarvován a ani filtrován za studena. Solist Port Cask zraje ve vybraných sudech po portském víně, každý je pak nalahvován jako single cask. Mělo by se jednat o dovezené Port Pipe, tedy sudy používané pro zrání portského vína o objemu 550 – 650 litrů.
Vůně je svěží a nasládlá, hutná a silná. Začíná lehce, ale postupně ztěžkne. Je aromatická, ale jinak než byl Vinho Barrique. Také je méně sladká, něž on. Silně je tu znát nasládlé víno a také kořeněná dřevitost. Poté pak ještě spousta ovoce, připomínajícího spíše hutnou ovocnou marmeládu.
Chuť je výrazná a silná. Je jen nasládlá, sladce pikantní. Opět bych řekl méně sladká než Vinho. Je hutná a šťavnatá, také není vůbec ostrá. Je tady hodně sladkého vína, později bych řekl spíše těžkého kořeněného vína. A k tomu sladké dřevo a svěží ovoce.
Dozvuk je sušší a méně sladký, je trochu zatuchlý a hodně kořenitý. Je tady hodně sladkého dřeva a aromatického vína, k tomu ještě citrusy a náznak medu.
Budu se asi opakovat, ale i tento Solist je silná, hutná a výrazná whisky. Hodně zajímavý kousek a moc pěkná šťavnatá a těžká sudovka. Při této příležitosti mi Vinho chutnalo asi o trošičku více, to se ale může změnit u každé další ochutnávky. Protože obě jsou to excelentní sudovky, extrémně výrazné a přitom pitelné a jemné.