Historie těchto japonských rumů začíná v roce 1961, kdy byla na ostrově Okinawa založena palírna, která měla zpracovávat zde pěstovanou cukrovou třtinu. Tomu pomohlo to, že v té době byla celá produkce rýže zabraná pro potřeby potravinářství. Palírna byla v roce 1969 přejmenována na Helios a pod tímto jménem vystupuje dodnes. V nabídce mají aktuálně rýžové pálenky, ovocné pálenky, jednu whisky a několik rumů. Já vím o 3 rumech, z nichž 2 jsem ochutnal. První je bílý Kiyomi White, druhý stařená Teeda a třetí (ten mnou neochutnaný) je jednadvacetiletá Teeda.
Kiyomi White je vyroben z Okinawské cukrové třtiny. 30 dní se fermentuje a dvakrát se destiluje na koloně. Nechává se odležet 6 měsíců v nerezových tancích a postupně se ze síly 60 % ředí až na lahvovacích 40.
Vůně je výrazná, je cítit alkohol připomínající ovocnou pálenku (konkrétně slivovici). Dále jsou cítit mandarinky, sladká techničnost, stopa vegetace a ovocný smrádek (podobný rumům z Haiti). Vůně je ostře sladká a šťavnatá, může ale působit zvláštně.
V chuti působí jako hutná, ale jemná ovocná pálenka. Je středně sladká, spíše taková ostře nasládlá. Nejvíce je cítit ovoce, v pozadí ale cítím i pryskyřici.
Dozvuk je krátký a ovocný, obecně připomíná opět nestařené ovocné pálenky. Je ostře sladký, s medem a pryskyřicí na jedné straně a mandarinkovým kompotem a melounem na straně druhé.
Tento rum překvapil, ze začátku působí zvláštně. Na konci ho ale hodnotím jako hodně zajímavý a hodně dobrý.
I když je Teeda ze stejné palírny jako Kiyomi, jde o úplně jiný rum. Společnou mají Okinawskou cukrovou třtinu, pak se jejich cesty rozcházejí. Teeda má dobu fermentace 2 týdny (kde Kiyomi má extrémních 30 dní), poté následuje destilace na nerezovém kotlíkovém přístroji. Destilovaný rum se nechává zrát v sudech po bourbonu a výsledná láhev je blendem rumů starých mezi 5 a 15 lety. Zředěná je stejně jako Kiyomi na 40 %.
Ve vůni nacházím ostré zatuchlé ovoce, příjemným překvapením je liči. Voní to trochu jako ostrá pálenka s medem, výrazně a suše.
Chuť je hutná a málo sladká, spíše tak nějak ostře nasládlá. Hlavní složkou je medové ovoce a liči, které doplňuje sladké a pikantní koření.
Dozvuk je hutný a jemný. Z chuti tu zůstává medové ovoce a liči.
Stylově se jedná o podobný rum jako Kiyomi, ale je plnější a bohatší. Je to výborný exotický rum.
Rumy z Heliosu se nebojím doporučit, pokud máte rádi styl z Jamajky nebo Haiti, nebo když si vychutnáte ovocné pálenky.