V roce 2023 jsem ochutnával spoustu vzorků rumů z vyšší kategorie. Díky lahvičkám označeným pouze čísly jsem se také rozhodl rumy z ochutnávat naslepo, byl jsem tedy často překvapen. Možná dokonce nejvíce už druhý den, kdy jsme ochutnávali (neblaze?) proslulý jihoafrický Inverroche Limestone 10 yo.
Palírna Inverroche je vcelku novinkou a nachází se v Jižní Africe. Prvních pár let se zde prodával první lokální gin nebo likéry, mezitím už se stařily i zásoby rumu. Vše začíná už u místní vody, ta je silně vápenitá, železitá a minerální, používá používá se bez filtrace. Tím vzniklo i jméno tohoto rumu.
Melasa smíchaná s vodou se nechává v otevřených kádích pomalu fermentovat, následuje dvojitá destilace na místním destilačním kotlíku (pod kterým se topí dřevem). První část zrání probíhá v silně vypálených sudech, pravděpodobně znovupoužitých sudech po bourbonu. Na druhou část se pak rum přesune do sudu po víně moscatel, po sherry nebo po whisky.
Inverroche Limestone 10 yo vzniká mícháním desetiletých rumů ze všech zmíněných druhů sudů. Lahvuje se pak v síle 43 % alkoholu (už jsem ale viděl na internetu uvedeno i 40 nebo 45 %). Důležité také je, že i když se nejedná obecně o nijak drahý rum, je velmi těžké ho sehnat. K nám se totiž oficiálně nedováží. Už dlouho jsem se tedy těšil na ochutnávku tohoto rumu, aby se mi to zde povedlo dokonce naslepo.
Vůně je hodně nečekaná, na první nádech působí docela brutálně. Je dost výrazná a trochu slaná větrová. Cítím zde mentolové bonbony, gumu, černý pendrek a také větrové žvýkačky. Vůně je prostě zvláštní, je nasládlá i šťavnatá, je velice specifická.
Chuť je velice minerální, opět jsou zde větrové bonbony a žvýkačky, taky guma a pendrek. Trošku sladkosti se objeví s želé bonbony. Chuť je tak celkově vcelku sladká a docela plná. Je velice jemná a chladivá.
V dozvuku je v popředí guma, jsou zde ale silně i želé bonbony, pendrek nebo větrové žvýkačky a bonbony. Tento rum je v tomto rozhodně konzistentní. Je nasládlý a docela dlouhý, taky docela výrazný. Jako bonus se objeví tóny zemitosti a citrusů.
Po překonání prvotního šoku se do rumu můžu více opřít, už to pak není taková bestie. Nečekanost zvládá totiž na začátku šokovat. Pořád je to ale nezvyklý rum, hodně minerální a větrový. Rozhodně je speciální svou jedinečností, protože žádný podobný jsem ještě nepil. Navíc je překvapivě jemný a po chvíli i snadno pitelný. Zasloužil by si podrobnější průzkum, kterého se rád ujmu, až se u mně objeví celá láhev. Pokud na ní někde narazíte vy, za ochutnání a zážitek to rozhodně stojí.