V rámci slepé degustační akce pod jménem Tajný ježíšek 2022 jsme se kromě Skotska podívali i do Japonska, Kanady, nebo Irska. Další návštěvu exotiky tu tak máme dnes, whisky je to totiž až z daleké Austrálie. Nyní už můžu jen slíbit, že další kousky budou už z větší blízkosti.
Hellyers Road je palírna na Tasmánii, známém australském ostrově. Pojmenovaná je podle cesty z roku 1820, která procházela místy, kde nyní stojí palírna. Ta byla založena až v roce 1997 jako společný projekt několika rodin. Palírna sama se chlubí několika specifiky. Například prý mají jedinečný destilační přístroj a produkují specifický styl whisky. Vše od rmutování až po lahvování se zde děje v areálu palírny, některé jejich whisky jsou také nezvykle destilovány třikrát.
Slightly Peated je jednou z edic palírny, která se objevuje v různých várkách a stářích, v současnosti to vypadá že je již ustálená na věku 15 let. Tato konkrétně vyhrála kategorii jako nejlepší australská single malt whisky starší 13 let, její předchůdkyně vyhráli různé kategorie o nejlepší australskou whisky i v letech 2018, 2019 a 2020. Dnešní whisky se tedy staří 15 let v sudech po bourbonu, míchá se z nerašelinné třikrát pálené „Original Single Malt“ whisky a trochy nakuřované whisky. První sudy byly vypáleny v roce 2004 a první várka stočena v roce 2019, aktuální už je batch stočený v roce 2021. V této sérii je whisky ředěná na 46,2 %, není filtrovaná za studena ani dobarvená.
Už první přivonění naznačuje, že tohle bude zajímavý zážitek. Vůně je svěží, je také ale nasmrádlá. Cítím tu citrusy a také rašelinu. K tomu kombinaci nezvyklého ovoce, bylinek a koření. Vystupují z toho tóny jehličí a zelené vegetace. Je plná a jemná, celkově netradiční.
To chuť bych popsal už jako zvláštní. Je rašelinná, ale jakoby zeleninově a navíc připomíná více připáleninu. Nebo trošku plast. Pak přijde dřevitost, opět ale nezvykle, zde tak trochu umakartově. Poté se zase objeví tropické ovoce, slanost a hlína, začíná to trošku připomínat newmakovost. Celkově je ale hladká a docela i jemná, možná jen trošku pichlavá.
Dozvuk je překvapivě svěží, jinak ale už víc co očekávat. Hlavně tu cítím umělé dřevo a zvláštní rašelinu, poté ještě tropické ovoce a lehce vegetaci. A opět se ukáže i slanost a mladost.
Tohle je další zajímavá whisky, je jiná a svá. A není to špatné, naopak je to překvapivě dobré. Tedy alespoň mě to chutná. Rozhodně boduje svojí jedinečností, tenhle styl jsem ještě nepotkal. Pokud bych to měl ale k něčemu přiblížit, je to trochu podobný styl, který ukázali Ardmore a Fettercairn.
Hodnocení skupiny je zaokrouhleno na 2.6, to ukazuje na „průměrnou“ nebo průměrně dobrou whisky. To tady ale tak úplně neplatí. Tady se průměrné známky dosáhlo opravdu širokým rozptylem bodování, odnesla si totiž vše od jedničky až do pětky. Špatná hodnocení často zmiňují divnost a ostrost. Ta opačná zase mluví o rašelině, kouřové zasmrádlosti nebo grilovačce…
Cena je tady bohužel trošku vyšší, Warehouse1 a DramRoom ji mají za více než 2000. A také mají nerašelinnou verzi Pinot Noir, stejně tak i základní Original. U téhle ceny a nezvyklé lahve chápu, že ne každý chce riskovat. Já bych se také rozmýšlel, jestli se mi vyplatí jít do takovéto specifické lahve. O to víc je cennější takováto ochutnávka.