Glenmorangie – Port Wood, Madeira Wood a Malaga Cask

První Glenmorangie této degustace byla zároveň první láhev ze série wood finishes této značky. Po ní se objevili ještě finiše po sherry, madeiře a burgundském. Tato série vycházela od roku 1995 do roku 2007, kdy ji nahradila řada Extra Matured.

Whisky této edice měly světlou etiketu s barevným pruhem, Port měl tento pruh červený a byla lahvovaná v síle 43 %.

Vůně této whisky nabídla sladké dřevo a sladké víno, celkově ale působí sušším a méně sladkým dojmem. Je velmi jemná, ale zároveň s tím i trochu uzavřená. Cítím zde ovoce a lehce zeleninu a zemitost, portské pak už tolik ne. Když déle hledám, narazím v pozadí ještě na stopy citrusů, bonbonů a koření. Vůně je tak pěkně komplexní.

Chuť začíná sladce a ovocně, hned se silně přiřítí sladká mléčná čokoláda. V dalších vlnách je pak sladké dřevo a lehká zemitost, portské se tu projeví sladkým rybízem a možná i nějakými rozinkami. Rybíz a obecně šťavnaté lesní ovoce se schovává v pozadí a potřebuje čas na projevení se. Celkově je chuť docela plná a velmi jemná a krémová.

Dozvuk je nasládlý a karamelový, velmi silně je zde sladké dřevo. Za ní je pikantní čokoláda, sušené lesní ovoce a lehce stopy medu, větrovosti a koření. Je trošku kratší, ale příjemný.

Popsal bych ji jako zajímavou, suše dřevitou a krásně jemnou whisky s příjemnými stopami vína. Dozrávání v sudech po portském víně nemělo přehnaný vliv, ten je ve výsledku spíše delikátní.

Promo foto degustace – konečná pro Madeira Wood

Madeira Wood Finish byla druhým plněním v této edici. Oproti červenému pruhu u předchozí lahve je Madeira označena pruhem zeleným, jinak se čistými daty jedná o velmi podobnou whisky. Lahvovaná je také v síle 43 %.

Vůně sice začíná nasládlým dřevem, hned se ale rozvine svěží a sladká hutnost. Je velmi aromatická a je hutnější a sladší (až mohutnější) než byla u Port finiše. Objevuje se zde med a citrusy, v pozadí je čokoláda a ještě více dřeva. Tóny vína a rozinek jsou spíše v pozadí, vliv vína se ale určitě projevil ve sladkosti. S časem na nadechnutí vůně měkkne, objevuje se víc rozinek a pouťové tóny bonbonů.

Chuť je také silně sladká, zde jsou bonbony znát již od začátku. Je sice plná a jemná, ale je také pichlavější a méně jemná než byla u Port finiše. Je tu znát míně běžné víno, je aromatická (jak to jen lze říct u chuti). Kromě cukrových bonbonů se zde objeví ještě exotické koření a vosk, v pozadí je ještě tropické ovoce.

Dozvuk začíná sladkým dřevem s pouťovými bonbony, dále pokračuje medem a lehce pryskyřicí. Rozeznám zde citrusy a vosk, tropické ovoce a koření.

Madeira Finish je dost zajímavá whisky, intenzivnější a sladší než Port. Madeira je více pouťová a aromatická, Port je víc klasický a jemnější, usedlejší.

Nyní přeskočím na Malaga Cask Finish, který jsme ochutnávali později na degustaci. Jedná se o novinku z roku 2020 v rámci série Barrel Select Release. Tato whisky zraje 12 let, z toho klasicky 8 let v sudech po bourbonu a poté 4 roky ve First Fill Malaga Dulce Wine sudech. V lahvi najdeme whisky o síle 47,3 % a tyto lahve by nyní měli být normálně sehnatelné.

Vůně je nasládlá a dřevitá, je zde sušší víno. Jsou zde lehké i těžké tóny, není ale vůbec hutná. Hlavně je zde znát pichlavé ovoce a sladké citrusy s trochou koření. To koření je zajímavé, svěží a lehce chladivé. Pořád je zde po celou dobu suché dřevo a lehké víno. Působí intenzivněji než předchozí ochutnané Glenmorangie.

Chuť je docela sladká, hutná a lehce pikantní. Je zde sladké víno, ale působí jinak než jsem u sudů po víně zvyklý. Ovoce je zde také jiné, nezvyklé. Cítím suchou šťavnatost a hutnou lehce nakyslou pikantní vínovost doplněnou kořením a hroznovým cukrem. Chuť je plná a bohatá, zvláštním způsobem šťavnatá.

V dozvuku je hlavně směs sladkého a kyselého ovoce, je zde sladké nakyslé víno. Je silný, i když trošku kratší. Objevuje se zde nejvíc vína v porovnání s ostatními vzorky.

I tato Glenmorangie je zajímavá, stála by za další prozkoumání. V rámci degustace nejvíce odbočuje od ostatních ochutnaných vzorků a vůbec by mi nevadilo ji ještě někdy ochutnat.