Glenfarclas je známá skotská palírna whisky a tato 21 yo je součástí základní její základní nabídky. Whisky v této láhvi strávila celé své zrání pouze v sudech po sherry Oloroso.
Tato whisky je známá tím, že je jedna ze „101 whisky co musíte ochutnat než zemřete“ podle knihy Iana Buxtona. Ten ji také popisuje jako „zemitou whisky s vlivem sherry“.
Jednadvacetiletý Glenfarclas byl čtvrtým vzorkem z pěti na naší whisky degustaci v plzeňské Pivotečce. Byla to také s velkým náskokem nejstarší zde ochutnaná whisky.
Vůně této whisky je ze začátku velmi hutná a silná. První objevené tóny jsou zemité a zatuchlé, pak přijdou tóny sherry, bonbonů a sladkého ovoce. Později se odvětrá, vůně je pak slabší a velmi jemná. Možná až moc jemná. Když si na vůni zvyknete, působí spíš uzavřeně, je tak jemná, že si ji už neužiju. Ale ten první závan čerstvě nalité skleničky, ten za to stojí.
I když vůně nepůsobila tak sladce, v chuti už je to jiné. Je hutná a dost sladká. Cítím zde kombinaci trpkého víno a sladkého vína se sladkou zemitostí a kořením. Tím vším se prolíná stopa pikantnosti.
Dozvuk působí hutně a zatuchle a je velmi jemný a příjemný. Pokračuje ve stejném stylu jako když byla whisky v puse a působí to moc dobře.
Celkově se jedná o velmi příjemnou a velmi jemnou whisky. Díky svému věku je hezký vyzrálá, chvílemi bych ale ocenil větší výraznost na úkor jemnosti.
Co se týče ohlasů z degustace, tato whisky byla nejčastěji popisovaná jako dobrá, zajímavá, velmi jemná, vyvážená nebo uhlazená. A já s tím souhlasím. Přibližně polovina účastníků by ji dala přednost před druhým hřebem večera, kterým byl Aberlour A’bunadh a který těm co preferovali Glenfarclas přišel zbytečně ostrý.