Glenallachie 4 yo Future Edition

Glenallachie je docela módní značkou, v posledních letech o ní totiž bylo slyšet často. A to hlavně (ale rozhodně nejen) díky tomu, že vyhrála v roce 2021 titul World’s Best Single Malt, titul nejlepší světové single malt whisky si odnesla Glenallachie 10 yo CS Batch 4. Tu jsem sice možnost ochutnat neměl, místo toho jsme zde ochutnávali Glenallachie 10 yo CS Batch 6.

Palírna Glenallachie byla založena v roce 1967 a pálí od roku 1968. Již od začátku byla projektována jako nízkoenergetická. důležitým milníkem je rok 2017, kdy se jedním z majitelů stává ve světě whisky známý Billy Walker. Již o rok později byla představena nová základní whisky řada – 10, 12, 18 a 25 let staré whisky, vše nedobarvované, nefiltrované za studena a lahvované v síle nejméně 46 %. Nyní již core range obsahuje lahví více, také má palírna velké množství další edic.

Ochutnávanou whisky vydala palírna v roce 2022 v takzvané Future Edition jako završení „The Past, Present and Future Series“. Jedná se o čtyřletou whisky, pochází z úplně první destilace u které byl i Billy Walker. A jemu je také tato edice věnována, přesněji k jeho 50. výročí, k padesáti letům ve whisky průmyslu. A navíc je to první peated vydání whisky Glenallachie (nakuřované pevninskou rašelinou), jako bonus s nezvykle dlouhou dobou fermentace. Tato whisky poté zrála v jednom ze 3 typů sudů – Bourbon, Rye a Virgin oak, než se smíchala a dala vzniknout 10 000 lahvím o plné síle 60,2 %. Také je samozřejmě bez dobarvování nebo filtrace za studena.

Vůně je výrazná a silná, je také lehčí a sušší. Cítím zde zasmrádlou rašelinu s uzeným kouřem, později se objevuje ještě sladkost. Také je trošku uzavřená, měla by toho ukázat víc.

Chuť je plná a šťavnatá, zasmrádle rašelinná a s uzeným kouřem. V tom je konzistentní s tím, co jsem cítil ve vůni. Také je silná a pichlavá, prostě hodně výrazná a pikantní. Také působí měkce i suše, chladivě a pichlavě. Ve výsledku se ale jedná hlavně o přímočarou kouřovku.

Dozvuk pak už nepřekvapí, je rašelinný a doplněný grilovacím kouřem. Doplněn je trochou čokolády. Je dlouhý a docela sladký, intenzivní a skoro i šťavnatý. Je přímočarý a výrazný.

Tohle není komplikovaná whisky, to ale neznamená že je špatná. Je to hromada rašeliny a grilování, je to silná, plná a moc dobrá whisky. Souhlasit také musím s názorem kolegů, že se jedná o mladou a silnou whisky. A co že tam oni našli ještě navíc? Tak třeba koření, bylinky a uzený sýr.