Whisky-newhisky Compass Box Orangerie jsem ochutnával v rámci slepé degustační akce, kterou jsme nazvali Tajný ježíšek 2022. V rámci ní byla zařazena do degustační skupiny, která sestávala z blendů, starších lahví a obecně whisky s nižší silou alkoholu. Do žádné jiné skupiny by totiž tato specialita zařazena být ani nemohla.
Compass Box je skotský producent whisky, který je převážně znám svými experimenty. Už přes 20 let se totiž snaží udělat whisky svět více zajímavým. I když si CB kupuje sudy s whisky, není to nezávislý bottler, je to primárně blender. Společnost specializující se na míchání skotské whisky, konkrétně blended Scotch, blended grain a blended malt whisky. Jejich whisky jsou tak tradičně bez udání věku, bez filtrace za studena a v přírodní barvě. Základem značky jsou dva blendy – Artist Blend a Glasgow Blend, poté pak grain whisky Hedonism. Klasikou v nabídce je pak pět blended malt lahví, které se každý rok vyrábí v jedné várce. Těmi jsou ovocný Orchard House, sherry ovíněný The Story of the Spaniard, The Spice Tree spojující dřevo z amerického a francouzského dubu a rašelinný The Peat Monster. Kromě toho je zde spousta limitovaných edic, jednu z nich představuji dnes.
Orangerie je vyrobena z jemné a sladké skotské whisky, která byla vylepšena ručně loupanou kůrou ze sladkých pomerančů, čínskou skořicí z Indonésie a hřebíčkem ze Srí Lanky. Konkrétně je whisky směsí single malt whisky z Highlands a obilné whisky z oblasti Fife. Přesně polovinu směsi tak tvoří whisky z palírny Glen Moray, druhou polovinu whisky z palírny Cameronbridge, obě zrající v čerstvě vyprázdněných sudech od bourbonu. Orangerie pak již není nijak dobarvovaná, není filtrovaná za studena a do lahve je ředěná na 40 %.
Vůně je svěží a hodně pomerančová. Jsou tu i další citrusy, voní tu sušenky plněné citronovým želé a polité čokoládou. Je na to celé nasládlé a sladké a vlastně docela příjemné.
Chuť je sladká a šťavnatá, není ale přeslazená. Jen to tak trochu není whisky, té je tady jen troška. Samozřejmě jsou jsou tu pomeranče, k tomu opět ty sušenky a k nim koření a lehce i med.
Dozvuk je šťavnatý a sladký, kromě pomerančů a sušenek se tu objevují ještě ovocné želé bonbony a pomerančový šumák. Opět je sice sladký, ale není přeslazený. Tedy, není tak sladký jako některé likéry, pořád je ale sladší než klasické whisky.
Hodnocení tady není jednoduché. Rozhodně je to jedinečný produkt, nepřeslazený likér, jen to není whisky. Svým vyzněním mi tak třeba připomíná Plantation Stiggins‘ Fancy Pineapple, rum s macerovanými ananasy. Na nekomplikované popíjení, když chcete něco sladšího nebo pro některé návštěvy by mohl být Orangerie rozhodně zajímavou volbou. Jen zbytečně drahou a limitovanou. Tak jako tak, je to dobrý a pitelný sladký likér, který jen nemá s whisky nic společného.
Když jsem tuto láhev schvaloval pro zapojení do akce, bylo mi jasné, že to bude nejkontroverznější vzorek. A v tom jsem se nespletl. Statisticky to byla nejhůře hodnocená „whisky“, s celkovou známkou blížící se školní čtyřce. Také dostala dost pětek, takže tahle whisky by neprospěla. Co tam ostatní našli? Čokoládové pralinky, pomeranče, kandovanou kůru, madarinkovou vodku, ale také saponát a jar. Často také vzpomínali na Cointreau a Triple sec, prostě obecná shoda je, že Orangerie je pomerančový likér (a není to whisky).