
Clairin je ve své podstatě něco jako Agricole rum. Většinou je používána volně rostoucí cukrová třtina (a to pouze původních odrůd), sklizeň musí být prováděna ručně a pro lisování a transport se používá zvířecí síla. Získaná šťáva se nesmí nijak ředit ani vylepšovat, může se maximálně svařit na sirup. Pro fermentaci se používají pouze divoké kvasinky a a samotný proces musí trvat alespoň 120 hodin. Destilace je možná pouze v kotlíkových nebo malých jednoduchých kolonových přístrojích. Ty jsou často velmi staré, předělávané a opravované, prostě takové vesnické pálení. Čistý Clairin se nesmí ředit a musí se lahvovat na Haiti v plné síle.
Na začátku byly Clairiny 3 – Casimir, Vaval a Sajous. Ty jsou pojmenované po palírnících, kteří je destilují (Faubert Casimir, Fritz Vaval a Michel Sajous).
Clairin Casimir by měl být ovocný a rostlinný, Clairin Vaval více jemný a lehčí a Clairin Sajous čistší, travní. Casimir a Vaval jsou sousedi, je mezi nimi 15 mil, Sajous sídlí dál, v severních horách.
Čtvrtým Clairinem je Le Rocher, ten se od ostatních liší destilací ze sirupu -ne z čerstvé šťávy. Palírna se nachází hodinu cesty auty od té, kde se vyrábí Sajous. Dohromady se tyto 4 Clairiny míchají, aby vznikl Communal. Ten je také pravděpodobně ředěný, nemá takovou sílu jako ostatní.
V roce 2021 jde do prodeje pátý Clairin – Clairin Sonson. Jako Le Rocher bude také sirupový. Moc se o něm ale zatím neví.
Existují i stařené Clairiny, ty jsou vyzrálejší a zakulacenější než bílé verze. Jejich vrcholem byl loni Sajous Vieux, čtyřletý (a zatím nejstarší) Clairin. Ten už se hodně vzdálil od čistých Clairinů, zmizela ona typická nasmrádlost.

Něco mezi tím nabízí série Ansyen, Clairiny stařené i desítky měsíců v zajímavých sudech. Communal Ansyen je opět směs 4 prvních Clairinů, které zrály 18 až 24 měsíců v sudech po whisk(e)y (např. Benriach, Widow Jane, Buffalo Trace a Jack Daniels). Příkladem stařených verzí čistých Clairinů by byl například 37 nebo 21 měsíční Sajous zrající v sudu po jiném rumu, 22 měsíční Sajous zrající v sudu po whisky, 21 měsíční Le Rocher také z whisky sudu, nebo 19 měsíční Casimir zrající v sudu po Caroni.
Já jsem se v Clairinech našel, zatím jsem nenarazil na žádný, který by mi nechutnal. Mám s nimi tedy do budoucna rozhodně další plány. Rád bych jich ještě několik pořídit (například Le Rocher nebo Sonson jsem ještě možnost ochutnat neměl) a udělal rozsáhlejší porovnávací recenzi.