Další z whisek ochutnávaných loni v tajném ježíškovi je v mnoha ohledech speciální. Nejenom, že se nejedná o single malt whisky, je se svými 25 lety také znatelně nejstarší. Glen Deveron 1986 a The Famous Grouse 1987 na první pohled sice vypadají starší, to ale platí jen datem pálení. Na rozdíl od nich, dnešní whisky v sudu byla po celou dobu, celých pětadvacet let.
O co se jedná, když to není single malt whisky? Je to totiž single grain, tedy whisky vypálená v rámci jedné palírny, ale z jiného obilí než je ječmen. Whisky pochází z palírny Cambus, která se nacházela ve Skotské nížině a specializovala se právě na grain whisky, důležitou to součást whisky blendů. Tato palírna byla založena v roce 1806, od roku 1836 se už zaměřuje na obilnou whisky. Většinu devatenáctého století palírna fungovala jako rodinný podnik. Rok 1851 znamenal instalaci Coffeyho destilačního přístroje a ukotvení palírny jako jedné z největších specializovaných na grain whisky. Na přelomu století pak byla palírna jedním z důvodů, proč se i grain whisky může pořád říkat whisky.
V roce 1914 většinu palírny zničil oheň, byla poté uzavřena 23 let. Druhé uzavření přišlo hned poté v průběhu druhé světové války. Od jejího konce se zde ale významně investovalo a pracovalo. Konec palírny nastal v roce 1993, kdy ji Diageo v rámci své reorganizace uzavřelo a budovy se změnily na stáčírnu a skladiště. Později se přidalo ještě nově vzniklé bednářství.
Tato láhev pochází z dílny Whiskybroker.co.uk, kteří nechali 25 let tuto whisky v Sherry Butt sudu s číslem 62930. Destilát byl vypálen 08.08.1991 a konečné stočení ze sudu proběhlo 28.02.2017. Vzniklo 473 lahví whisky o síle 52,7 %. Etiketa na lahvi je jednoduchá a obsahuje všechny zajímavé informace, o to více je zvýrazněná sytá a tmavá barva whisky uvnitř,
Hned na začátku mě do nosu udeří silná vůně sušeného ovoce. Vůně je hutná a sladká, zároveň je zde určitá suchost. Cítím tady čokoládu a nugát s výraznými rozinkami, dále se objevují tóny starého vína a nesladkého sherry. Když nechám vůni čas, objeví se toho ještě mnohem víc. Třeba lehká nakyslá dřevitost, připomínající balsamico ocet. A dále stopy želé bonbonů a sladké rumovosti.
Chuť je hutná a plná, je silně nasládlá a přitom opět i sušší. Nejprve cítím nesladké sherry, hořkou čokoládu a sušené ovoce. Poté se přiřítí silná karamelovost a pralinkovost, později je ještě doplní lehce pikantní koření. Celkově ale chuď působí sladce a těžce, spíše zatuchle.
Dozvuk se pak zdá spíše jednodušší, hodně zde dominuje čokoláda a kakao, společně s rumovostí. Jako bych ochutnával kvalitní pralinky. Kromě toho se ještě ukáží tóny koření a karamelu. Celkově je sladší a šťavnatý.
Tato whisky není rozhodně jednoduchá. Ve vůni je jasně znát nakyslé sherry a sušené ovoce, v chuti se hodně přidává karamel aby pak dozvuk zakončil čokoládovými pralinkami. Je to výrazná a těžká whisky, zatuchlá a hladká. Taková zvláštní ale hodně zajímavý a dobrý dezert. Já jsem si tedy rozhodně pochutnal, tato trochu jiná whisky mě zaujala.
Po formulaci svého hodnocení se tedy opět podívám i na poznámky ostatních degustátorů. Hned u první vidím napsanou octovost, tak jsem rád že se svým balsamicem v tom nejsem sám. A hned další zmiňuje kyselé sherry a aceton. Takže snad máte představu. Většina se tady shoduje na silném vlivu sherry sudu, možná se dá říci vyloženě dominantním. Dále je často zmiňována rumovost, pralinkovost nebo melasa. Dále pak zmíním oříšky, rozinky, kůži nebo třeba lepidlo. Celkové bodování? Dostala známku 2,24 a to znamená jen nadprůměrný výsledek. Zde je to ale dáno roztříštěností hodnocení. Dostala spoustu výtečných známek, ale také řádku těch špatných. Ne každému tento styl sedl a ne každému chutnal. A tak si tato vyhraněná whisky také odnesla dvě umístění na nejlepší whisky akce, jedno další umístění na bedně a navíc také jedno označení za nejpřekvapivější vzorek. Což je znatelně víc i než několik whisek s lepším bodovým výsledkem.
Celkově to tuto whisky dělá jedinečnou. Je to velmi starý single grain a zároveň single cask s velmi výrazným vlivem kyselého sherry. V podstatě méně sladká a přitom dezertně působící whisky. Tady jsem opravdu rád za ochutnání